Avís important

La informació que figura en aquesta secció està dirigida exclussivament a professionals sanitaris facultats per a prescriure o dispensar medicaments, per la qual cosa es requereix una formació especialitzada per a la seva correcta interpretació. En cas de no pertànyer a aquest col·lectiu, us preguem que us abstingueu de continuar.

Declaro que sóc professional sanitari amb capacitat de prescripció o dispensació a Espanya.

Alopècia

share, link, spread

L'alopècia consisteix en la disminució de la densitat o pèrdua de pèl, de manera localitzada o difusa i de forma temporal o permanent

És una de les patologies del fol·licle pilós de major prevalença i un motiu de consulta molt freqüent, tant en Atenció Primària com en Dermatologia. 

Tipus d’alopècia 

Tot i que existeixen molts tipus d’alopècia, els més freqüents són els següents: 

Alopècia androgenètica 

La caiguda del cabell coneguda com calvície comuna o alopècia androgènica o androgènica és deguda a una predisposició genètica que intensifica l'acció de l'hormona testosterona en els fol·licles pilosos de determinades àrees. 

A Espanya, el 63% dels homes de 50 anys presenten alopècia androgenètica masculina (MAGA), proporció que augmenta amb l'edat. 

D'altra banda, al nostre país el 36% de les dones pateix alopècia androgenètica femenina (FAGA) que sol accentuar-se a partir de la menopausa, per la pèrdua de la protecció estrogènica. En un percentatge alt de casos hi ha antecedents familiars, encara que també hi ha alguns factors que poden agreujar la tendència a l'alopècia, com ara el dèficit de ferro. 

Tractament de l'alopècia androgenètica 

Existeixen tres tipus de tractaments per a l'alopècia androgenètica: tòpic, oral o quirúrgic. El metge és qui ha de determinar, en cada cas, quin és el tractament o la combinació de tractaments més adequada per a cada pacient. 

El tractament tòpic més utilitzat en l'alopècia androgenètica és el minoxidil, un medicament tòpic d'acció vasodilatadora que ha demostrat que augmenta la durada de la fase anagen (fase de creixement de cabells) i la mida dels fol·licles pilosos. Els efectes en l'augment de la densitat de cabells poden començar a apreciar-se entre el quart i sisè mes de tractament. 

Tot i que existeixen altres medicaments, el més usat en el tractament oral de l'alopècia androgenètica és la finasterida. Aquest medicament de prescripció actua com a inhibidor de la 5α-reductasa tipus II i disminueix la conversió de testosterona en 5DHT (desencadenant del fenomen de miniaturització dels fol·licles pilosos). La finasterida incrementa més el nombre de cabells, la seva longitud i gruix. Aquests canvis comencen a fer-se evidents a partir dels 4-6 mesos de tractament i es mantenen al llarg dels anys que dura el tractament. 

Finalment, el tractament quirúrgic es basa principalment en el autotrasplantament de cabell, encara que també hi ha un altre tipus d'intervencions. 

El nostre web utilitza cookies pròpies i de tercers per personalitzar la navegació i millorar els seus serveis mitjançant l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si continueu navegant, n'accepteu l'ús de conformitat amb la nostra Política de Cookies. AQUI

Necessàries per raons tècniques

Anàlisi