Avís important

La informació que figura en aquesta secció està dirigida exclussivament a professionals sanitaris facultats per a prescriure o dispensar medicaments, per la qual cosa es requereix una formació especialitzada per a la seva correcta interpretació. En cas de no pertànyer a aquest col·lectiu, us preguem que us abstingueu de continuar.

Declaro que sóc professional sanitari amb capacitat de prescripció o dispensació a Espanya.

Ungles

share, link, spread

Les ungles són un motiu freqüent de consulta en el camp de la dermocosmètica i de la dermatologia. 

La seva finalitat principal és la protecció dels dits de les mans i els peus. El conjunt de l'ungla, el teixit adjacent i el rovell dels dits de les mans constitueixen una unitat funcional com a òrgan del tacte i són responsables dels moviments de precisió. 

També són importants en la biomecànica dels peus, ja que unes ungles anòmales poden provocar alteracions en la marxa i deformitats òssies. 

D'altra banda, les ungles permeten funcions importants per a la vida de l'ésser humà, com són el rascat i el pessigolleig. Fins i tot són objecte d'agressió quan es mosseguen en època d'estrès o com a manifestació d'un trastorn obsessiu-compulsiu. 

Finalment, no hem d'oblidar la seva significativa funció estètica. Ja que unes ungles cuidades contribueixen a el bon aspecte de la persona. 

Composició de les ungles 

El component principal de las ungles és la queratina, una proteïna que també trobem al cabell i a la pell, i que és la responsable d’aportar estructura i elasticitat. A més, les ungles contenen un 10% d’aigua, lípids (5%) i calci

Precisament l'alt contingut en lípids fa que les ungles siguin 1000 vegades més permeables a l'aigua que la pell. Per la seva porositat, s'hidraten i deshidraten amb molta rapidesa. 

Ungles fràgils 

Es consideren ungles fràgils o trencadisses aquelles ungles que tenen tendència a la fragilitat i al trencament de la làmina unguial. 

Les ungles fràgils afecten un 20% de la població general. Les dones pateixen aquest trastorn dues vegades més que els homes i la prevalença és major en persones d'edat avançada. 

El símptoma més freqüent és l'exfoliació en làmines horitzontals a partir de la vora lliure de la ungla. És a dir, les ungles "s'obren a capes". 

Aquesta alteració, anomenada onicosquicia, dificulta moltes de les activitats rutinàries com, per exemple, vestir-(ja que les ungles s'enganxen en els teixits), pentinar o acariciar (ja que es pot esgarrapar amb molta facilitat). D'altra banda, s'afavoreix l'aparició d'altres trastorns, com infeccions bacterianes o fúngiques. 

Causes de la fragilitat de les ungles 

Una de les principals causes de la fragilitat de les ungles és el propi envelliment. Així i tot, les causes de les ungles trencadisses poden ser múltiples i coexistir entre si. 

En aquest sentit, cal tenir en compte que un petit percentatge de casos de onicosquicia es deu a malalties com les infeccions per fongs o bacteris, dermatosi com l'èczema o la psoriasi o alteracions sistèmiques com les que poden donar-se en el fetge o el ronyó. 

Així mateix, certs fàrmacs com els emprats en els tractaments oncològics, alguns antiinflamatoris i les dosis altes de vitamina A poden donar lloc a unes ungles trencadisses. 

Per la seva part, els baixos nivells de ferro, molt freqüents en les dones en edat fèrtil com a conseqüència de la menstruació, poden afeblir també les ungles. 

Pel que fa als factors d'origen extern, les manicures permanents, una excessiva deshidratació en mans i peus, el contacte amb certes substàncies químiques - per exemple, detergents, lleixius, esmalts, enduridors o dissolvent amb acetona - així com els traumatismes poden provocar igualment la fragilitat de les ungles.   

Consells per cuidar les ungles 

 1. Mantenir les ungles netes i seques per prevenir les infeccions per microorganismes sota de l'ungla. 

 2. Hidratar les ungles freqüentment amb cremes específiques per a això. 

 3. Aplicar un enduridor o vitalitzador d'ungles, que no contingui toluè, sulfonamida o formaldehid. 

 4. Protegir les mans amb guants de goma quan es treballi o contacti amb aigua, detergents, o agents químics agressius, durant períodes llargs. 

 5. Portar les ungles curtes i lleugerament arrodonides per evitar possibles fissures o despreniments. 

 6. Tenir una llima de fina textura a mà per prevenir futurs danys i reduir el trencament. 

 7. Tallar les ungles després del bany, ja que si estan seques hi ha més possibilitat de trencament. 

 8. Utilitza quitaesmalts sense acetona. L'acetona produeix una excessiva sequedat i augmenta el risc de trencament i descamacions. 

 9. No retirar la cutícula quan es fa la manicura, ja que protegeix les ungles de possibles infeccions. Utilitzar un producte adequat per a estovar-la i apartar-la amb un palet suaument. 

 10. No abusar de les ungles com si fossin eines (acció de palanca, rascar, furgar, etc.).

 11. Evitar l'hàbit de menjar-se les ungles. 

 12. Prendre un complement nutricional que contingui una combinació de nutrients per al correcte creixement de les ungles i la millora de l'aspecte, la consistència, la resistència i l'elasticitat d'aquestes. 

El nostre web utilitza cookies pròpies i de tercers per personalitzar la navegació i millorar els seus serveis mitjançant l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si continueu navegant, n'accepteu l'ús de conformitat amb la nostra Política de Cookies. AQUI

Necessàries per raons tècniques

Anàlisi