Trastorns de la son

share, link, spread

La quantitat i la qualitat de la son poden veure afectades per factors biològics, físics i psicològics. Els trastorns de la son són un motiu freqüent de consulta mèdica. Entre ells, l'insomni és el més comú i un dels que presenta major transcendència sanitària i social. S'estima que al voltant del 30% de la població en general ha patit alguna de les manifestacions pròpies de l'insomni: dificultat per quedar-se adormit o per mantenir la son al llarg de la nit i despertars precoços nocturns.

Els trastorns de la son no només afecten el dormir, sinó que també poden tenir repercussions durant la vigília: fatiga, falta de concentració, somnolència, alteracions de l'humor com irritabilitat, disfòria, tensió i fins i tot distímia o estat d'ànim deprimit.

Tipus d'insomni

Hi ha dos tipus d'insomni: primari i secundari.

L'insomni primari és un trastorn de causa desconeguda, dura al menys quatre setmanes i pot estar relacionat amb l'estrès, alteracions emocionals i canvis en els ritmes de son com els provocats per horaris de treball nocturn o els viatges.

L'insomni secundari és conseqüència d'un altre trastorn mèdic. Sovint és un símptoma d'un trastorn emocional com la depressió o l'ansietat.

Consells per dormir millor

  • Durant el dia, intentar mantenir un horari regular per anar a dormir i aixecar-se. Evitar fer migdiades. Restringir el consum de tabac, cafè, tè, cola o alcohol, especialment a la tarda. Fer exercici físic moderat, preferentment abans de mitja tarda, i si pot ser, amb exposició a la llum solar.
  • Poques hores abans d'anar a dormir, procurar no realitzar activitats estressants o que requereixin molta atenció. Evitar menjars abundants i / o pesades. Practicar exercicis de relaxació. Un bany d'aigua a temperatura corporal pot ajudar a que el cos es relaxi.
  • A la nit, crear unes condicions ambientals adequades per agafar el son: temperatura agradable, mínima llum i soroll, roba còmoda, etc. Abans d'anar a dormir, es pot repetir cada nit una rutina que ajudi a preparar-se mentalment per anar a dormir: rentar-se les dents, posar-se el pijama, etc. Si fa més de 30 minuts des del moment d'anar a dormir i se segueix sense dormir, aixecar-se i anar-se'n a una altra habitació per fer alguna cosa relaxant, com llegir un llibre, veure la televisió, etc. i tornar a dormitori quan es torni a tenir son. D'aquesta manera, es relacionarà el llit amb quedar-se adormit de seguida.

El nostre web utilitza cookies pròpies i de tercers per personalitzar la navegació i millorar els seus serveis mitjançant l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si continueu navegant, n'accepteu l'ús de conformitat amb la nostra Política de Cookies. AQUI

Necessàries per raons tècniques

Anàlisi

Configuració personalitzada |