Tractament rehabilitador de mans i peus

share, link, spread

La Rehabilitació o Teràpia física rehabilitadora busca la restauració màxima dels pacients i portar-los a la màxima independència física, mental, social i ocupacional. El moviment voluntari és un requisit indispensable per a una vida activa, per això, la pèrdua de la mobilitat a les mans i als peus condueixen a un deteriorament funcional i de la incapacitat per realitzar les activitats de la vida diària. 

Una gran part de les afeccions que afecten a les mans i als peus, per exemple, malalties reumatològiques com l'artritis o artrosi; tendinitis o esquinços, comporten una alteració de el sistema múscul-esquelètic (dolor, inflamació i rigidesa articular). Alguns dels procediments terapèutics físics clàssics són la calor o termoteràpia i el massatge fisioterapèutic. 

¿Què és la termoteràpia? 

La termoteràpia és l'aplicació de calor o fred en els seus diferents graus sobre l'organisme amb finalitats terapèutiques. 

La teràpia de calor consisteix en l'aplicació de calor superficial (a força de compreses o banys d'aigua calenta, llums d'infrarojos o pegats de calor) o calor profund (microones, ultrasons, etc.) sobre la pell. 

El mecanisme d'acció de la termoteràpia produeix relaxació muscular i vasodilatació local, el que afavoreix el rentat de substàncies algógenas, productores de dolor. L'increment del flux sanguini produeix una reducció de la rigidesa muscular que, al seu torn, desencadena un efecte relaxant muscular que comporta a un alleujament de les molèsties. A més, l'aplicació de calor facilita la recuperació de l'elasticitat del col·lagen de la pell i dels teixits subcutanis. D'altra banda, la teràpia de fred o crioteràpia (aplicació de fred amb finalitats terapèutiques) és molt útil per tractar petits accidents traumàtics i lesions esportives durant les primeres 48 hores després d'haver produït. El fred fa disminuir l'espasme i redueix la inflamació i l'edema. 

De vegades, la combinació alternant de fred i calor, en forma de banys de contrast, pot resultar molt útil en certes lesions que presenten un fort component inflamatori. 

La termoteràpia en el tractament de l'artrosi de mans 

En el cas de patir artrosi de mans, introduir-les en una cubeta amb aigua calenta, parafina o productes a base de plantes d'efecte balsàmic específicament formulats per al dolor articular pot ser efectiu per mitigar la rigidesa i el entumiment. 

Per contra, quan es produeix un brot, és preferible aplicar fred, ja que aquest disminueix la inflamació i l'edema. 

Consells per alleujar las molèsties de l’artrosi de mans 

A més dels banys de mans amb aigua calenta i productes a base de plantes d'efecte balsàmic, els següents consells poden ser útils per evitar o reduir les molèsties: 

 • Dormir amb les mans a l'altura de el cor, no sobre elles. 

 • No fer esforços excessius ni de pinça ni de torsió amb les mans: 

  • No cosir amb agulla.

  • Utilitzar tisores amb braços llargs, llapis i bolígrafs gruixuts i durant temps curts. 

  • Utilitzar gots o tasses amb nanses o subjectar-los amb les dues mans. 

  • Utilitzar aparells elèctrics per esprémer, pelar o batre aliments.

  • No aguantar molt pes amb les mans (distribuir el pes en avantbraç i espatlla).

  • Evitar les aixetes o panys amb petits o difícils de girar (millor manilles o palanca que pom). 

 • És recomanable moure els dits, però s'han d'evitar activitats que exigeixin molta força: 

  • És millor escriure amb teclat d'ordinador que a mà. 

  • És útil fer exercicis d'estirament, flexió i extensió per enfortir la musculatura i millorar la mobilitat (no fer exercicis durant els brots inflamatoris). 

Consells per alleujar las molèsties de l’artrosi de peus 

Quan l'artrosi afecta els peus, també és important seguir alguns consells per disminuir les molèsties: 

 • Calçat còmode: en l'artrosi de peus es recomana utilitzar un calçat còmode que subjecti bé el peu, usar mitjons preferiblement de cotó, no usar talons molt alts de manera habitual, no portar sabates amb puntera estreta i evitar caminar per terrenys desiguals, pedregosos o amb molta pendent. 

 • Caminar cada dia: caminar almenys mitja hora a el dia fent descansos intermedis. 

 • Realitzar un bany de peus amb aigua calenta i productes a base de plantes d'efecte balsàmic al matí ia la nit. 

 • Un cop relaxada la tensió de el peu, fer alguns exercicis per distendre les seves estructures: agafar la mà contrària als dits de peu i portar-los cap amunt i avall, intentant aguantar uns segons quan arribi el límit de el moviment; moure a poc a poc el turmell cap amunt, avall i en cercles, ajudant-per a això amb la mà contrària; retorçar suaument el peu en sentit longitudinal (per a això agafar la part anterior de el peu amb la mà contrària i torsionar a poc a poc a banda i banda), posar una pilota petita a terra i fregar-la amb la planta de peu fent petits girs sense prémer massa. 

 • A les fases de dolor s'aconsella no forçar l'articulació afectada. 

El nostre web utilitza cookies pròpies i de tercers per personalitzar la navegació i millorar els seus serveis mitjançant l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si continueu navegant, n'accepteu l'ús de conformitat amb la nostra Política de Cookies. AQUI

Necessàries per raons tècniques

Anàlisi

Configuració personalitzada |