Avís important

La informació que figura en aquesta secció està dirigida exclussivament a professionals sanitaris facultats per a prescriure o dispensar medicaments, per la qual cosa es requereix una formació especialitzada per a la seva correcta interpretació. En cas de no pertànyer a aquest col·lectiu, us preguem que us abstingueu de continuar.

Declaro que sóc professional sanitari amb capacitat de prescripció o dispensació a Espanya.

Higiene ocular

share, link, spread

Les parpelles amb les seves pestanyes i les seves glàndules (sebàcies i sudorípares) i el sac lacrimal són estructures que protegeixen l'ull i formen part del que es defineix com a zona periocular. Hi ha diferents patologies oftalmològiques que afecten aquesta àrea periocular. Per al seu correcte tractament, és indispensable una higiene ocular específica amb productes que no produeixin irritació o al·lèrgia, i que facilitin la seva curació.

Blefaritis

Una parpella inflamada, envermellida i irritada, especialment a la zona on neixen les pestanyes, ens ha de fer sospitar que hi ha un problema de blefaritis.

Hi ha diverses causes que poden estar relacionades amb l'aparició de blefaritis. El tipus de pell, la seborrea, els defectes de refracció no corregits, la hipersecreció de les glàndules de les parpelles i estímuls externs com poden ser la pols, el fum o l'aire condicionat, són factors que contribueixen freqüentment a la persistència d'aquest tipus d'inflamació crònica de les parpelles.

Símptomes de la blefaritis

El símptoma més característic de la blefaritis és la inflamació i envermelliment de les parpelles, que sovint s'acompanya de picor i coïssor a la zona afectada.

Aquesta malaltia també pot anar acompanyada de la presència d'altres símptomes com l'aparició de caspa a les pestanyes o crostes, llagrimeig de l'ull i sensació de tenir sorra en parpellejar.

A les blefaritis és necessari retirar l'excés de descamació i les restes orgàniques i reduir la inflamació i irritació.

Com prevenir la blefaritis?

Una bona rutina d'higiene ocular és part essencial del tractament per a la blefaritis.

• La higiene de parpelles i pestanyes s'ha de fer diàriament i totes les vegades que sigui necessari.

• S'han d'utilitzar productes específics per a la neteja ocular. En cap cas estan aconsellats els rentats amb aigua i sal o camamilla.

• En la neteja de parpelles i pestanyes s'han d'utilitzar tovalloletes o gases diferents per a cada ull i d'un sol ús.

• Cal fregar suaument al llarg de tota la parpella superior i inferior, de dins cap a fora, i sobre les pestanyes.

• A més de la neteja diària de parpelles i pestanyes, en alguns casos pot ser útil l'aplicació de compreses calentes sobre les parpelles, per facilitar el drenatge i l'alliberament del greix acumulat a les glàndules de Meibomi.

El parpelleig forçat i el massatge de les parpelles són mesures, complementàries a la higiene, que també poden contribuir a millorar els símptomes de la blefaritis. Per fer massatges a les parpelles, la tècnica més senzilla consisteix en pressionar-les lleugerament amb les puntes dels dits en direcció descendent, en el cas de les parpelles superiors, i en direcció ascendent, en el cas de les inferiors.

D'altra banda, per prevenir les possibles complicacions derivades de la blefaritis, és important tenir en compte les següents mesures preventives:

• Si hi ha picor a les parpelles, no s'han de fregar els ulls amb les mans, ja que poden ser font d'infecció i traslladar-la d'un ull a un altre.

• En cas que la blefaritis hagi provocat la caiguda de pestanyes, hi ha cremes que ajuden a la seva regeneració.

• La inflamació de les parpelles pot estar provocada per diferents substàncies cosmètiques que, el moment d’entrar en contacte amb l'ull, provoquen una reacció al·lèrgica. Per minimitzar aquest risc, és important utilitzar cosmètics i maquillatge específics per a ulls sensibles.

Si la blefaritis va acompanyada d'una infecció bacteriana, serà necessari visitar l’especialista perquè valori el tractament amb antibiòtics en crema o orals.

El nostre web utilitza cookies pròpies i de tercers per personalitzar la navegació i millorar els seus serveis mitjançant l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si continueu navegant, n'accepteu l'ús de conformitat amb la nostra Política de Cookies. AQUI

Necessàries per raons tècniques

Anàlisi