Avís important

La informació que figura en aquesta secció està dirigida exclussivament a professionals sanitaris facultats per a prescriure o dispensar medicaments, per la qual cosa es requereix una formació especialitzada per a la seva correcta interpretació. En cas de no pertànyer a aquest col·lectiu, us preguem que us abstingueu de continuar.

Declaro que sóc professional sanitari amb capacitat de prescripció o dispensació a Espanya.

Tractament per a les pestanyes

share, link, spread

Les pestanyes són pèls terminals que creixen en els fol·licles que estan al voltant de l'ull. Igual que el cabell, estan constituïdes per cèl·lules mortes queratinitzades, material d'unió, grànuls de melanina i petites quantitats d'aigua. La superfície exterior està composta per una sèrie de capes superposades formades per cèl·lules de cutícula, que protegeixen l'interior, denominat escorça. L'escorça contribueix a la forma, a les propietats mecàniques i al color de les pestanyes.

La forma de les pestanyes varia amb l'ètnia. Les pestanyes de les dones de raça caucàsica, per exemple, presenten una major curvatura que les pestanyes de les dones de raça asiàtica, que solen ser més rectes.

La funció principal que tenen les pestanyes és protegir els ulls. Gràcies a elles, s'evita l'entrada d'impureses i de microorganismes a l'interior del globus ocular. També, ens protegeixen enfront de la radiació solar, una funció molt important ja que sense elles patiríem de manera continuada nombroses irritacions.

Les pestanyes es troben disposades al llarg de les vores de les parpelles, en forma de filera, però amb diferent gruix: en la parpella superior podem trobar unes 200 pestanyes, però en l'inferior només unes 80. Les pestanyes es renoven cada 5-6 mesos i triguen a créixer de 7 a 8 setmanes, pel que hem de cuidar-les amb molta cura per mantenir-les en perfecte estat.

La salut i cura de les pestanyes es poden veure alterades per diversos factors:

Agressions externes: la pol·lució o la radiació solar fragilitzen les pestanyes i provoquen la seva caiguda prematura.

Envelliment fisiològic: amb els anys la pigmentació de les pestanyes es redueix i la seva textura es resseca, tornant-se aspres i sense brillantor.

Mals hàbits: una alimentació insuficient, l'excés de maquillatge o l'ús d’arrissadors poden trencar i fer malbé les pestanyes.

Hi ha moltes altres causes que poden afeblir les pestanyes. Determinats tractaments mèdics, com la radioteràpia, i algunes malalties poden ocasionar la pèrdua de pestanyes, però també tractaments estètics, com les extensions o permanents de pestanyes.

En el dia a dia, les pestanyes també estan sotmeses a agressions externes, com la pol·lució i la radiació solar, així com el maquillatge i desmaquillatge amb productes agressius.

Consells per tenir unes pestanyes fortes

Per aconseguir unes pestanyes fortes i sanes és aconsellable seguir els següents consells:

• La neteja i desmaquillatge de les pestanyes és un pas essencial en la rutina de cura diària. Les pestanyes actuen com a filtre per impedir que partícules externes entrin en el globus ocular. Per això, cal que realitzem una neteja adequada per poder eliminar-les. Si s'utilitza maquillatge, s'ha de retirar sempre abans d'anar a dormir.

• Els tractaments revitalitzants i regeneradors són un recurs imprescindible. Productes a base d'oli de ricí, jojoba o vitamina E, ajuden a enfortir les pestanyes, nodrint-les profunditat i aportant brillantor i vitalitat.

• La utilització de màscares de pestanyes de tractament, que continguin substàncies amb accions específiques, com queratina hidrolitzada (enfortidora), pantenol (hidratant), àcid hialurònic (hidratant i fortificant) o vitamina E (antioxidant), potencia els efectes i protegeix les pestanyes de les agressions externes.

• Si s'observa que cauen més del que és habitual, es pot recórrer a productes que millorin la fixació de la pestanya a la dermis, reduint significativament la caiguda d'aquestes. Aquests productes potencien l'activitat de la queratina natural, perllongant la fase de creixement de les pestanyes.

• El dèficit de determinats nutrients: aminoàcids, vitamines, minerals, oligoelements, etc. pot ser la causa d'una major fragilitat en les pestanyes i un creixement més lent. Assegurar una correcta alimentació és una de les claus per mantenir les pestanyes fortes i sanes.

El nostre web utilitza cookies pròpies i de tercers per personalitzar la navegació i millorar els seus serveis mitjançant l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si continueu navegant, n'accepteu l'ús de conformitat amb la nostra Política de Cookies. AQUI

Necessàries per raons tècniques

Anàlisi