Avís important

La informació que figura en aquesta secció està dirigida exclussivament a professionals sanitaris facultats per a prescriure o dispensar medicaments, per la qual cosa es requereix una formació especialitzada per a la seva correcta interpretació. En cas de no pertànyer a aquest col·lectiu, us preguem que us abstingueu de continuar.

Declaro que sóc professional sanitari amb capacitat de prescripció o dispensació a Espanya.

Hiperpigmentació

share, link, spread

A la hiperpigmentació de la pell influeixen factors tant interns (genètica, hormones, etc.) com externs (radiació solar, tatuatges, alimentació, fàrmacs, etc.). A l'epidermis, més concretament a la capa basal, hi ha unes cèl·lules amb forma d'estrella (melanòcits) que produeixen un pigment anomenat melanina. Majoritàriament és aquesta melanina la que "acoloreix" la pell i el cabell. Les diferències pel que fa a quantitat i ubicació de la melanina en les diferents capes de l'epidermis són les que ens expliquen els diversos fototipus de pell.

Taques fosques a la pell

L'aparició de taques a la pell està relacionada amb la producció de melanina.

Sovint, la producció de melanina no és homogènia i es distribueix o es sintetitza de forma desigual. Aquesta alteració pot originar una acumulació de pigment en determinades zones, les anomenades taques de la pell. Per exemple, l'exposició solar estimula l'aparició de lèntigs solars i de pigues o efèlides, i un desequilibri hormonal, com passa durant l'embaràs o amb l'ús de anovulatoris, pot afavorir l'aparició del melasma o cloasma. El melasma (o cloasma gravídico) és una pigmentació de color marró localitzada a la cara (front, llavis, galtes) amb vores mal definits, molt més freqüent en dones, que de vegades apareix sense relació amb l'embaràs ni tractaments anticonceptius.

¿Com es produeixen les taques?

Les taques a la pell es produeixen com a conseqüència d'una síntesi anormal de la melanina.

La melanina és un pigment que es produeixen en els melanòcits, unes cèl·lules que es troben en l'estrat basal de l'epidermis.

Hi ha dos tipus de melaninas: les eumelaninas (de color fosc, negre) i les feomelaninas (de color vermellós, ros). La seva barreja determina el color final de la pell i de cabells. A més de per a definir el to cutani, la melanina serveix per protegir-nos enfront de les radiacions solars efectuant una acció de filtre.

Quan la síntesi de melanina és progressiva i homogènia parlem de bronzejat, però quan es distribueix o es sintetitza anormalment apareixen les taques de la pell com, per exemple, els lentígens o el melasma.

Tractament de les taques de la pell

El tractament de les taques de la pell s'ha d'abordar des d'una perspectiva multifactorial.

El més recomanable per impedir que apareguin taques a la pell és evitar en la mesura possible l'exposició a el sol, ja que la llum solar fa que s'enfosqueixin encara més.

En els casos en què ja han aparegut les taques, cal saber de quina manera es pot actuar per intentar eliminar-les.

L'aplicació de productes d'acció despigmentant (amb actius que actuen sobre la síntesi de la melanina, com l'àcid kòjic, la arbutina o la curcumina), al costat de la protecció solar, constitueixen la base del tractament per eliminar o reduir les taques existents.

També són útils els productes exfoliants, que exerceixen una acció correctora, ja que acceleren la renovació de la pell i, per tant, afavoreixen l'eliminació del pigment acumulat.

El tractament despigmentant requereix de molta constància i paciència, ja que els efectes no són immediats. Normalment, cal aplicar els productes durant un mínim de 3 mesos per obtenir resultats.

En cas de melasma o hiperpigmentacions postinflamatorias, pot ser necessari recórrer a medicaments amb efecte despigmentant, com la hidroquinona, que hauran de ser prescrits pel dermatòleg.

El nostre web utilitza cookies pròpies i de tercers per personalitzar la navegació i millorar els seus serveis mitjançant l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si continueu navegant, n'accepteu l'ús de conformitat amb la nostra Política de Cookies. AQUI

Necessàries per raons tècniques

Anàlisi

Configuració personalitzada |