Avís important

La informació que figura en aquesta secció està dirigida exclussivament a professionals sanitaris facultats per a prescriure o dispensar medicaments, per la qual cosa es requereix una formació especialitzada per a la seva correcta interpretació. En cas de no pertànyer a aquest col·lectiu, us preguem que us abstingueu de continuar.

Declaro que sóc professional sanitari amb capacitat de prescripció o dispensació a Espanya.

Hipersudoració

share, link, spread

Les glàndules sudorípares es troben a la pell i estan implicades en el fenomen fisiològic de la transpiració o sudoració que regula la temperatura corporal.

La glàndula sudorípara

L'activitat de la glàndula sudorípara està influïda per diferents factors (la genètica, les hormones, les variacions de temperatura, l'estrès, les emocions, etc.). Quan la suor és excessiva, més enllà del necessari per a la termoregulació o hi ha una resposta exagerada als estímuls, es considera que hi ha una hipersudoració (excés de suor patològic).

Hipersudoració: causes

Les causes de la hipersudoració depenen de l'tipus que es tracti.

La hipersudoració es pot classificar en primària, quan apareix de forma espontània, o secundària, quan deriva d'una malaltia.

Les causes de la hipersudoració primària es desconeixen. Sol aparèixer a l'inici de l'edat infantil, generant un empitjorament progressiu durant l'adolescència, i disminueix en edats avançades. Afecta ambdós sexes i es dóna en totes les races.

Pel que fa a l'origen de la hipersudoració secundària sembla ser més generalitzada i, en aquest cas, l'estat de hipersudoració té lloc associat a un procés de malaltia subjacent, com ara la vinculada a processos infecciosos recurrents, alteracions de el sistema endocrí com hipertiroïdisme, diabetis mellitus, etc.

Prevalença de la hipersudoració

S'estima que la hipersudoració afecta el 0,5-1% de la població en els països desenvolupats i en el 65% dels casos és normal que afecti més d'un membre de la mateixa família.

Generalment, la hipersudoració es manifesta en les zones corporals on es concentren més glàndules: mans, cara, aixelles i peus. Les persones que la presenten tenen un major risc de desenvolupar infeccions cutànies com berrugues, peu d'atleta o queratolisis puntejada, pel fet que la maceració que pateix la pell altera la seva funció barrera-protectora. Pot arribar a ser una afecció discapacitant amb implicació social que causa angoixa i una pèrdua de qualitat de vida als pacients.

Hipersudoració: tractament

Els antitranspirants tòpics solen ser el tractament per a la hipersudoració d'elecció. Això es deu a la seva capacitat per reduir la sudoració a l'obstruir, de manera parcial i temporal, els conductes excretors de les glàndules sudorípares. Aquests antitranspirants poden presentar-se en diferents formats en funció de la zona d'aplicació per a la qual han estat formulats. Quant als seus components, les sals d'alumini han demostrat ser les substàncies astringents més eficaces en el tractament de la hipersudoració.

Al seu torn, és important que les persones amb hipersudoració coneguin les diferències entre desodorants i antitranspirants tòpics.

Mentre que aquests últims actuen en la fisiologia de les glàndules sudorípares, els desodorants només emmascaren la mala olor corporal i, en el millor dels casos, neutralitzen el creixement bacterià.

El nostre web utilitza cookies pròpies i de tercers per personalitzar la navegació i millorar els seus serveis mitjançant l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si continueu navegant, n'accepteu l'ús de conformitat amb la nostra Política de Cookies. AQUI

Necessàries per raons tècniques

Anàlisi