Avís important

La informació que figura en aquesta secció està dirigida exclussivament a professionals sanitaris facultats per a prescriure o dispensar medicaments, per la qual cosa es requereix una formació especialitzada per a la seva correcta interpretació. En cas de no pertànyer a aquest col·lectiu, us preguem que us abstingueu de continuar.

Declaro que sóc professional sanitari amb capacitat de prescripció o dispensació a Espanya.

Pell seca

share, link, spread

La pell seca és una de les moltes patologies que pot patir la nostra pell.

La pell és el nostre òrgan més visible i en el qual més ràpidament podem observar els símptomes d'una malaltia relacionada amb ella mateixa o amb una altra part del nostre organisme.

La pell recobreix la totalitat de el cos humà, constituint així la superfície corporal. La seva part més externa està formada per l'anomenat estrat corni (cèl·lules epitelials mortes plenes de queratina) i una emulsió d'aigua, substàncies grasses i restes cel·lulars que la recobreixen per complet, l'anomenat mantell hidrolipídic. Aquest mantell és la barrera química, sobreposada a la barrera física de l'estrat corni, que actua impermeabilitzant la pell.

El mantell hidrolipídic

Podem considerar a el mantell hidrolipídic com el cosmètic natural de la pell amb propietats emol·lients i hidratants. Tant factors externs (contacte continu amb detergents, dissolvents o substàncies irritants, el sol, etc.) com interns (la genètica, l'envelliment, malalties, etc.) comporten al seu deteriorament originant una pell seca o xerosi cutània.

La pell seca o xerosis

La pell seca té gran transcendència en dermatologia. Acostuma a ser una pell fina i fràgil, que s'irrita i s'inflama amb facilitat (dermatitis, èczemes, ...). Presenta un aspecte tirant, desllustrat i esquarterat, a nivell superficial s'aprecia un cert grau de descamació i presència d'arrugues.

Pell seca: causes

Les causes de la pell seca són variades i obeeixen a multitud de factors.

La prevalença de la pell seca o xerosi augmenta amb l'edat, però també pot ser una manifestació de diferents malalties en la infància i la joventut. Està condicionada per factors genètics i també ambientals.

La pell seca és especialment comú en nens menors de 10 anys i en adults majors de 60.

El seu origen resideix fonamentalment en un dèficit de factors hidratants naturals (FHN) com la urea, els àcids grassos, el sodi o els aminoàcids que es troben habitualment en el mantell hidrolipídic. Aquest dèficit de factors hidratants naturals pot estar relacionat amb unes condicions ambientals adverses (fred extrem), l'excés d'aigua calcària, l'ús de sabons i detergents agressius per a la pell, determinats tractaments farmacològics, entre d'altres múltiples causes.

Com hidratar la pell seca

Pel correcte equilibri hídric de la pell és necessària l'aplicació de cremes hidratants i emol·lients que restableixin el mantell hidrolipídic de la pell. És imprescindible aplicar aquests emol·lients de forma constant i diària i, si pot ser, millor dues vegades a el dia que un. De la mateixa manera, és important interrompre el cicle pruïja-gratat en aquelles persones amb picor i així evitar la contínua lesió de la pell que produeix el rascat.

Consells per tenir cura de la pell seca

Alguns consells per tenir cura de la pell seca:

El nostre web utilitza cookies pròpies i de tercers per personalitzar la navegació i millorar els seus serveis mitjançant l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si continueu navegant, n'accepteu l'ús de conformitat amb la nostra Política de Cookies. AQUI

Necessàries per raons tècniques

Anàlisi