Avís important

La informació que figura en aquesta secció està dirigida exclussivament a professionals sanitaris facultats per a prescriure o dispensar medicaments, per la qual cosa es requereix una formació especialitzada per a la seva correcta interpretació. En cas de no pertànyer a aquest col·lectiu, us preguem que us abstingueu de continuar.

Declaro que sóc professional sanitari amb capacitat de prescripció o dispensació a Espanya.

Estries

share, link, spread

Les estries són marques cutànies que es caracteritzen per l'aprimament i enfonsament localitzat de l'epidermis, la capa més superficial de la pell, i pel color diferenciat violaci, rosat o nacrat que poden presentar.

Per què apareixen les estries?

Apareixen pel trencament i pèrdua parcial de les fibres de col·làgen i elastina a la regió afectada, donant lloc a una disminució de la cohesió cutània i l'elasticitat de la roba.

És molt comú la seva aparició durant l'embaràs, especialment a partir de les 24 setmanes de gestació. Mentre que les causes de l'aparició d'estries romanen sense aclarir, hi ha certs factors predisposants que s'han identificat en l'embaràs. Aquests inclouen: susceptibilitat a desenvolupar estries o història familiar d'estries, major augment de pes durant l'embaràs, massa corporal elevada abans de l'embaràs i alt pes de l'infant acabat de néixer. Les mares més joves tenen més predisposició per desenvolupar estries i de major severitat.

Les hormones disminueixen l'adhesió entre les fibres de col·làgen fent-les menys resistents a l'estirament. A més, l'epidermis es torna més fina, la qual cosa incrementa la visibilitat de les estries.

A més de l'embaràs, hi ha certes situacions on hi ha una major predisposició a desenvolupar estries: pubertat, canvis bruscs de pes o de talla, tractament amb corticoides, seguiment de dietes estrictes, etc.

Quines són les zones més afectades?

Les estries varien en quantitat i severitat. Les zones més afectades són abdomen, mames, glutis, cuixes i malucs.

Es presenten com a depressions lineals de color vermellós que posteriorment adquireixen un to violaci. Finalment, amb el temps, es solen anar aclarint fins a arribar a un color blanc.

Consells per a la prevenció de l'aparició de les estries

La intervenció terapèutica per a les estries es centra, majoritàriament, en la prevenció de la seva aparició. Per a això, és recomanable seguir els següents consells:

Hidratar la pell: una pell hidratada serà menys vulnerable a l'aparició d'estries. Per a això, és molt important tenir l'hàbit de beure la suficient quantitat d'aigua durant el dia (especialment durant els mesos més calorosos) i aplicar crema hidratant cada dia.

Evitar canvis bruscos de pes: quan es produeix un estirament en poc temps, les fibres elàstiques de la dermis poden trencar-se i aparèixer les estries. És important que qualsevol canvi de pes corporal tingui lloc de forma gradual i estable en el temps.

Prevenir l'aparició d'estries durant l'adolescència: a causa dels canvis que es donen, durant aquesta etapa de la vida, tant de creixement com de desenvolupament, és important que els joves aprenguin i adquireixin l'hàbit de mantenir una pell ben hidratada.

Evitar l'aparició d'estries durant l'embaràs: l'embaràs provoca un ràpid estirament de la pell, sobretot a l'abdomen. Per això és fonamental, des del primer mes de gestació, hidratar la pell en profunditat i aplicar diàriament un producte antiestries. S'aconsella iniciar l'ús d'aquests productes des de l'inici de l'embaràs, però hauria de ser imprescindible a partir de la setmana 24 de gestació i especialment en mares primerenques, que són les que pateixen una major incidència d'aparició d'estries.

Tractar les estries: com més aviat, millor. Si es preveu un canvi brusc de volum, cal aplicar cremes antiestries de manera preventiva que incloguin actius hidratants, nutritius i que estimulin la síntesi de col·làgen i elastina. Un cop hagin aparegut, s'ha de seguir amb el tractament per evitar el seu creixement i desenvolupament. S'ha de tenir en compte que l'evolució de les lesions dependrà de les cures que proporcionem en les primeres fases, el que s'anomena "estries rubra", i quan encara presenten coloració rosada o porpra.

El nostre web utilitza cookies pròpies i de tercers per personalitzar la navegació i millorar els seus serveis mitjançant l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si continueu navegant, n'accepteu l'ús de conformitat amb la nostra Política de Cookies. AQUI

Necessàries per raons tècniques

Anàlisi