Avís important

La informació que figura en aquesta secció està dirigida exclussivament a professionals sanitaris facultats per a prescriure o dispensar medicaments, per la qual cosa es requereix una formació especialitzada per a la seva correcta interpretació. En cas de no pertànyer a aquest col·lectiu, us preguem que us abstingueu de continuar.

Declaro que sóc professional sanitari amb capacitat de prescripció o dispensació a Espanya.

Malestar vulvovaginal

share, link, spread

Els símptomes específics de dolor i incomoditat vaginal varien, depenent de la causa subjacent.

Depenent de cada persona, es pot experimentar un o més dels següents símptomes associats amb el dolor vaginal:

• Cremor

• Picor

• Dolor

• Coïssor

• Dolor durant el coit

Si el dolor vaginal està causat per una infecció, es pot desenvolupar flux vaginal anormal.

Les vulvovaginitis

S'anomena vulvitis o vulvovaginitis a la inflamació de l'àrea genital. Aquesta inflamació sol acompanyar-se de símptomes diversos com coïssor, picor, mal a l'orinar i secreció vaginal anormal entre d'altres.

Les vulvovaginitis en la infància

Encara que poden ocórrer en qualsevol etapa de la vida, les vulvovaginitis són freqüents en les nenes i suposen al voltant del 25% de les consultes en Ginecologia Pediàtrica. Els hàbits higiènics inadequats costat de la manca d'estrògens i les característiques de la mucosa vaginal en les nenes (més fina i de pH alcalí) fan que aquestes tinguin una major predisposició a desenvolupar infeccions a la zona genital.

És comú que els episodis de vulvovaginitis ocorrin entre els 2 i els 7 anys d'edat, ja que en aquest període les nenes comencen a caminar i a independitzar-se dels adults, però encara no han desenvolupat habilitats per a la higiene i l'autocura.

Quines són les causes de les vulvovaginitis?

De la mateixa manera que la pell, l'àrea genital de la dona presenta un sistema de defensa enfront de les agressions externes. El gruix de l'epiteli vaginal, el seu grau de descamació i la secreció vaginal constitueixen una barrera física (mitjançant l'arrossegament), mentre que l'ecosistema de la flora vaginal (principalment del gènere Lactobacillus) és la barrera química que, gràcies a la producció d'un pH àcid, la protegeix d'altres gèrmens patògens.

Aquest epiteli i aquesta flora vaginal no presenten propietats constants al llarg de la vida de la dona, sinó que pateixen canvis fisiològics amb l'edat com a resultat de les modificacions hormonals (des del naixement fins a la menopausa). Existeixen altres condicions que afavoreixen el desequilibri vaginal com són la diabetis mellitus, una vida sexual molt activa, tractaments farmacològics (anticonceptius orals, antibiòtics, ...), una higiene deficient i l'exposició a irritants (productes d'higiene íntima inadequats).

Aquestes alteracions contribueixen a l'aparició d'una mucosa vaginal susceptible a la irritació i a la inflamació i fins i tot, a la infecció.

Símptomes de la vulvovaginitis

Els símptomes de la vulvovaginitis varien i depenen de la seva causa. En general, els símptomes poden incloure:

• Irritació de l'àrea genital

• Picor

• Inflamació al voltant dels llavis i àrees perineals

• Flux vaginal augmentat i d'olor forta

• Incomoditat a l'orinar

El metge diagnosticarà la vulvovaginitis valorant els símptomes i possiblement recol·lectant una mostra de flux vaginal per analitzar.

Consells per prevenir la vulvovaginitis

Els següents consells poden ajudar a prevenir l'aparició de vulvovaginitis:

• Cal netejar sempre de davant cap enrere i no a l'inrevés, després d'anar al bany. D'aquesta manera, s'evitarà l'arrossegament de gèrmens de la zona anal a la vulvovaginal.

• Utilitzar gels íntims neutres que no irritin ni alterin el pH de la mucosa vaginal.

• Evitar les dutxes vaginals, ja que arrosseguen la flora normal de la vagina.

• Utilitzar roba interior de cotó i canviar-la amb freqüència.

• Evitar l'ús de mitges, leotards o pantalons excessivament ajustats.

• Retirar els tampons a les nits.

• Evitar les pràctiques sexuals orogenitals.

El nostre web utilitza cookies pròpies i de tercers per personalitzar la navegació i millorar els seus serveis mitjançant l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si continueu navegant, n'accepteu l'ús de conformitat amb la nostra Política de Cookies. AQUI

Necessàries per raons tècniques

Anàlisi