Avís important

La informació que figura en aquesta secció està dirigida exclussivament a professionals sanitaris facultats per a prescriure o dispensar medicaments, per la qual cosa es requereix una formació especialitzada per a la seva correcta interpretació. En cas de no pertànyer a aquest col·lectiu, us preguem que us abstingueu de continuar.

Declaro que sóc professional sanitari amb capacitat de prescripció o dispensació a Espanya.

Sufocacions-Menopausa

share, link, spread

L'envelliment natural dels ovaris, amb cessament de la seva funció reproductora i hormonal associada, marca la finalització de l'etapa fèrtil de la dona.

La menopausa

La menopausa constitueix el final de la vida reproductiva de la dona i, més concretament, el cessament de les menstruacions que l'han acompanyat des de la pubertat. S'inclou dins d'una fase més àmplia anomenada climateri, que és una de les etapes del cicle vital femení.

El climateri té un inici i una durada variable per a cada dona, però sol iniciar entre els 45 i 55 anys. Quan la menopausa arriba abans del que s'esperava, al voltant dels 40 anys, es denomina menopausa precoç i, en cas que la menopausa aparegui després dels 55 anys, parlem de menopausa tardana.

Els símptomes més comuns en la menopausa

Encara que no totes les dones els pateixin amb la mateixa intensitat, els canvis hormonals que es produeixen abans, durant i fins i tot després de la menopausa, poden provocar símptomes a curt (fogots, cefalees, irritabilitat), mitjà (atròfia i sequedat vaginal i cutània) i llarg termini (osteoporosi).

Cada dona experimenta aquests canvis d'una manera diferent a les altres. Per a algunes dones els canvis seran tan suaus i progressius, que els passaran pràcticament desapercebuts, mentre que hi haurà altres que tolerin malament aquests canvis i sentin la necessitat de buscar solucions que les ajudin a suportar-los.

Què són les sufocacions?

Els fogots acostumen a definir-se com una sobtada sensació de calor a la zona superior de tòrax, coll i cara. Acostumen a durar entre dos i tres minuts i, en ocasions, s'acompanyen de sudoració i / o envermelliment de la pell.

Les sufocacions són el símptoma més comú de la menopausa i la perimenopausa, el període anterior i posterior a la menopausa. També afecten a les dones que arriben a la menopausa a causa d'una intervenció mèdica o quirúrgica, com la quimioteràpia, la radioteràpia o l'extirpació dels ovaris.

Els fogots comencen quan els vasos sanguinis propers a la superfície de la pell es dilaten, provocant suor. Algunes dones també tenen un ritme cardíac ràpid o fins i tot calfreds. De vegades, les sufocacions apareixen a la nit i poden dificultar la son.

Consells en la menopausa

Per suportar els símptomes associats a la menopausa, com les sufocacions, les següents recomanacions poden ser de gran utilitat:

Deixar de fumar si es té l'hàbit, ja que el consum de tabac augmenta el risc d'aparició de fogots.

Evitar l'obesitat, que està relacionada amb l'augment de les sufocacions i la sequedat vaginal.

Disminuir el consum d'alcohol, cafeïna i altres begudes estimulants. Ja que poden fer que els fogots siguin més freqüents i severs. Beure aigua en quantitat adequada. La hidratació és molt important.

Cuidar l'alimentació perquè sigui sana, equilibrada i adaptada a les necessitats, augmentant el consum de fruites, verdures i aliments que continguin calci, fruita seca i fibra.

• Evitar els ambients calorosos i el consum de begudes calentes també pot tenir un efecte beneficiós en la disminució de les sufocacions.

Practicar activitat física moderada: caminar, nedar, ioga, tai-txi ... i realitzar exercicis amb peses ajuda a mantenir els ossos i músculs forts, elàstics i prevé l'aparició de malalties com l'osteoporosi i els problemes cardiovasculars.

Evitar situacions estressants i, si no és possible, intentar practicar la relaxació o la meditació.

Tenir cura de les relacions socials i familiars per així mantenir un ampli grup de suport.

El nostre web utilitza cookies pròpies i de tercers per personalitzar la navegació i millorar els seus serveis mitjançant l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si continueu navegant, n'accepteu l'ús de conformitat amb la nostra Política de Cookies. AQUI

Necessàries per raons tècniques

Anàlisi

Configuració personalitzada |