Avís important

La informació que figura en aquesta secció està dirigida exclussivament a professionals sanitaris facultats per a prescriure o dispensar medicaments, per la qual cosa es requereix una formació especialitzada per a la seva correcta interpretació. En cas de no pertànyer a aquest col·lectiu, us preguem que us abstingueu de continuar.

Declaro que sóc professional sanitari amb capacitat de prescripció o dispensació a Espanya.

Mol·lusc contagiós

share, link, spread

La pell constitueix la principal barrera de defensa de l'organisme enfront de la invasió i creixement d'agents infecciosos externs als quals estem exposats diàriament. Tenir una pell amb aquesta funció barrera alterada, com passa en la dermatitis atòpica, o presentar un estat immunològic immadur, com pot succeir en els nadons i els nens, són factors que faciliten l'entrada i colonització d'agents infecciosos, com passa amb el virus del Mol·lusc contagiós (Molluscum contagiosum).

Què és el mol·lusc contagiós?

El mol·lusc contagiós és una infecció cutània d'origen viral, causa freqüent de consulta en Pediatria d'Atenció Primària i de Dermatologia. L'agent causal és un virus de la família dels poxvirus: Molluscum contagiosum.

Tot i que és més freqüent en nens, el mol·lusc contagiós pot afectar també als adults, en particular els que tenen el sistema immunitari debilitat.

Com es manifesta el mol·lusc contagiós?

El mol·lusc contagiós presenta un període d'incubació d'entre 2 i 8 setmanes. Les seves lesions, normalment asimptomàtiques o amb un lleuger pruïja i de nombre molt variable, consisteixen en unes pàpules llises cupuliformes amb tendència a una depressió central, d'1 a 5 mm de diàmetre.

On es localitzen les lesions?

Les lesions produïdes pel mol·lusc contagiós poden localitzar-se en qualsevol part de el cos i generalment s'agrupen en una àrea específica, però també poden estar disseminades. En els nens, solen situar-se a la cara, el tronc i en les extremitats.

La distribució de les lesions està influïda per determinats factors, com el tipus d'infecció, la roba utilitzada i el clima. En zones temperades és més freqüent l'afectació al coll, el tronc i al voltant de les aixelles. En canvi, en climes tropicals les lesions solen localitzar-se en les extremitats i la cara.

Quines complicacions comporta el mol·lusc contagiós?

Les lesions provocades pel mol·lusc contagiós poden patir fenòmens d'inflamació i eccematización, sobretot quan es localitzen a les flexuras (plecs) i el nen pateix de dermatitis atòpica.

Encara que pot ser autolimitada i romandre sense canvis durant mesos o anys, és una malaltia molt contagiosa (a través de piscines, objectes compartits -esponges, tovalloles, etc.-, i contacte directe pell amb pell). Els nens menors de 5 anys són els més freqüentment afectats i pot arribar a produir epidèmies escolars.

És molt important realitzar una bona higiene (mantenir les zones afectades netes i seques) i evitar el rascat de les lesions per prevenir la seva disseminació i possibles sobreinfeccions secundàries bacterianes i fúngiques, a més d'afavorir la curació d'aquesta pell danyada.

Consells per a tractar l'aparició de l'mol·lusc contagiós

Seguir aquests consells pot ser d'utilitat per a reduir i tractar el nombre de mol·luscs en els nens:

El nostre web utilitza cookies pròpies i de tercers per personalitzar la navegació i millorar els seus serveis mitjançant l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si continueu navegant, n'accepteu l'ús de conformitat amb la nostra Política de Cookies. AQUI

Necessàries per raons tècniques

Anàlisi