Avís important

La informació que figura en aquesta secció està dirigida exclussivament a professionals sanitaris facultats per a prescriure o dispensar medicaments, per la qual cosa es requereix una formació especialitzada per a la seva correcta interpretació. En cas de no pertànyer a aquest col·lectiu, us preguem que us abstingueu de continuar.

Declaro que sóc professional sanitari amb capacitat de prescripció o dispensació a Espanya.

Dolor articular i muscular

share, link, spread

El dolor és el símptoma fonamental per poder reconèixer qualsevol patologia de l'aparell locomotor. Les consultes per dolors musculars i articulars són cada vegada més freqüents com a conseqüència de l'augment de la pràctica esportiva, especialment en persones no acostumades a l'exercici físic. D'altra banda, l'actual estil de vida, fins i tot a nivell laboral, indueix una sèrie de lesions musculars i articulars per sobrecàrrega.

Lumbàlgia

La lumbàlgia es defineix com el dolor localitzat en el dors del tronc, a la zona lumbar de la columna vertebral. És un trastorn molt freqüent amb una prevalença en la població general al llarg de la vida entre el 60 i el 80%. La lumbàlgia constitueix, a més, la primera causa de morbiditat en persones menors de 50 anys i la tercera en majors de 50.

L'origen de la lumbàlgia pot ser d'etiologia molt diversa: de causes traumàtiques, és a dir, lesions com contractures musculars, fractures òssies o esquinços, fins a anomalies de la columna vertebral congènites, degeneratives (com les hèrnies discals), metabòliques (com l'osteoporosi ) o malalties inflamatòries com l'artritis reumatoide.

Dolor cervical

La regió cervical posseeix molts teixits sensibles al dolor en una zona relativament petita i compacta. El dolor pot produir-se per irritació, lesió, inflamació o per infecció de gairebé qualsevol dels teixits existents. El dolor cervical o cervicàlgia és un símptoma que pateix un important percentatge de la població, amb prevalença més alta en individus de mitjana edat. Al voltant de dues terceres parts de la població experimentarà dolor cervical en algun moment de la seva vida.

Les causes de dolor cervical poden ser molt variades: males postures, ansietat o depressió, tensions musculars, lesions ocupacionals o esportives, artritis o traumatismes, entre d'altres.

Què és la Artràlgia?

El dolor articular o artràlgia es refereix al dolor en una articulació, és a dir, en l'estructura d'unió entre dos ossos, formada per la càpsula, els lligaments, la membrana sinovial i el cartílag articular. Qualsevol alteració d'un d'aquests elements pot provocar dolor articular. Són múltiples les causes de dolor articular, entre elles cal considerar lesions com les bursitis, els esquinços i les luxacions i subluxacions, però també les malalties reumàtiques com l'artrosi, artritis reumatoide o gota.

Bursitis

Una lesió freqüent en els esportistes és la bursitis, o inflamació de la bossa de líquid que es localitza a les zones de fricció entre teixits corporals, predominantment entre prominències òssies i músculs o tendons. Les bursitis més freqüents en els esportistes són les de colze, genoll i espatlla.

Esquinços

Un esquinç o torçada és una lesió de lligament (estructura que connecta dos o més ossos en una articulació) que resulta quan aquest es distén o es trenca.

Els esquinços més freqüents són els esquinços de turmell, però també es poden produir esquinços al canell per caigudes sobre la mà, o esquinços del polze en algunes activitats esportives, com l'esquí.

Les causes dels esquinços són diverses. Algunes caigudes, torçades o cops poden desplaçar l'articulació de la seva posició normal, distenent o trencant els lligaments que mantenen aquesta articulació.

Subluxacions i luxacions

Després de les fractures, les subluxacions i luxacions són la segona causa d'incapacitat esportiva. Les subluxacions són dislocacions parcials en les quals es produeix una separació incompleta entre els dos ossos que componen l'articulació. A les luxacions la separació és total.

Artrosi

L'artrosi és una malaltia inflamatòria articular crònica que produeix alteracions estructurals en el cartílag hialí de l'articulació i esclerosi (enduriment) de l'os subcondral. Afecta el 10% de la població i la seva prevalença augmenta amb l'edat. Representa al voltant de la quarta part de les consultes de Reumatologia.

Té origen multifactorial, amb símptomes localitzats en les articulacions afectades. El símptoma més destacat i molest és el dolor, que generalment empitjora amb l'activitat i millora amb el repòs. També és freqüent la rigidesa articular, que, en canvi, es sol manifestar després de l'repòs. Poden aparèixer altres símptomes com espetecs durant el moviment, inflamació ocasional, deformitat de l'articulació o atròfia muscular associada.

El tractament de l'artrosi va dirigit a reduir el dolor i la inflamació, millorar la funcionalitat i prevenir les deformitats en l'articulació.

Artritis reumatoide

L'artritis reumatoide és una malaltia crònica que afecta el teixit connectiu. Produeix sinovitis crònica amb afectació de les articulacions perifèriques. La seva etiologia és desconeguda i s'han trobat alteracions immunològiques importants. La seva clínica és lenta, amb aparició de rigidesa sobretot en les articulacions de les mans. El tractament analgèsic és molt important, així com l'ús de fàrmacs modificadors de la malaltia.

El nostre web utilitza cookies pròpies i de tercers per personalitzar la navegació i millorar els seus serveis mitjançant l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si continueu navegant, n'accepteu l'ús de conformitat amb la nostra Política de Cookies. AQUI

Necessàries per raons tècniques

Anàlisi