Avís important

La informació que figura en aquesta secció està dirigida exclussivament a professionals sanitaris facultats per a prescriure o dispensar medicaments, per la qual cosa es requereix una formació especialitzada per a la seva correcta interpretació. En cas de no pertànyer a aquest col·lectiu, us preguem que us abstingueu de continuar.

Declaro que sóc professional sanitari amb capacitat de prescripció o dispensació a Espanya.

Dolor neuropàtic

share, link, spread

El dolor neuropàtic és el produït a causa d'una lesió física o funcional en les pròpies vies de transmissió del dolor (nervis) en qualsevol punt del sistema nerviós.

No es coneix de manera precisa la prevalença exacta d'el dolor neuropàtic. A Europa, al voltant del 20% de la població pateix dolor crònic, i un 7-8% pateix dolor predominantment neuropàtic, amb una incidència anual de gairebé l'1% de la població.

La depressió, l'ansietat i els trastorns de la son són també significativament més prevalents en pacients amb dolor neuropàtic quan es compara amb altres tipus de dolor.

Dolor neuropàtic: característiques

El dolor neuropàtic té unes característiques diferencials respecte al dolor somàtic:

Diagnòstic del dolor neuropàtic

El diagnòstic del dolor neuropàtic és essencialment clínic i es realitza mitjançant la història clínica i l'exploració neurològica.

Com el dolor és, per definició, un símptoma subjectiu, és de gran utilitat l'aplicació d'escales de valoració de el dolor, com l'Escala Visual Analògica (EVA). També és necessària una exploració neurològica detallada que inclogui una valoració minuciosa de la sensibilitat. Les exploracions complementàries aniran encaminades a detectar, si és possible, la lesió de base del dolor neuropàtic.

Causes del dolor neuropàtic

Algunes de les causes més corrents de dolor neuropàtic són: la neuropatia diabètica, l'herpes Zòster (neuràlgia post herpètica) i traumatismes directes sobre els nervis, com, per exemple, possibles seqüeles postquirúrgiques.

El dolor neuropàtic també pot coexistir amb altres tipus de dolor en patologies, com dolor lumbar associat a radiculopaties o malalties musculoesquelètiques.

La neuropatia diabètica

La neuropatia diabètica és un tipus de dany en els nervis que pot haver a conseqüència de la diabetis. Un nivell alt de glucosa en sang pot danyar els nervis en tot el cos. La neuropatia diabètica afecta, principalment, els nervis de les cames i dels peus.

La neuropatia diabètica és una complicació freqüent i greu de la diabetis. Arriba a afectar més d'un 50% dels pacients diabètics després de vint anys d'evolució.

No obstant això, en general, el seu desenvolupament pot prevenir-se o retardar-se mitjançant controls estrictes dels nivells de sucre en sang i un estil de vida saludable.

La neuropatia perifèrica és el tipus més comú de neuropatia diabètica. Afecta en primer lloc als peus i les cames, seguits de les mans i els braços. En general, els signes i símptomes de la neuropatia perifèrica empitjoren durant la nit. Els principals símptomes són els següents:

Tractament del dolor neuropàtic

Una avaluació i un diagnòstic adequat del dolor són fonamentals per fer un tractament correcte del dolor neuropàtic. A més, és important la identificació i el tractament simultani de la depressió, ansietat i trastorns de la son, que afecten la qualitat de vida del pacient.

Els grups de fàrmacs amb evidència més clara en el tractament del dolor neuropàtic inclouen els neuroanalgésicos, com la capsaïcina, els antidepressius, els neuromoduladors o gabapentinoides, els opioides i els anticonvulsivants.

D'altra banda, mesures no farmacològiques com la disminució de l'estrès, una bona higiene de la son o les teràpies físiques també haurien de ser considerades.

Productes

El nostre web utilitza cookies pròpies i de tercers per personalitzar la navegació i millorar els seus serveis mitjançant l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si continueu navegant, n'accepteu l'ús de conformitat amb la nostra Política de Cookies. AQUI

Necessàries per raons tècniques

Anàlisi