Molusk solució cutània KOH 10%: un tractament ràpid, eficaç i indolor contra el Molluscum contagiosum

09-07-2019

El Molluscum contagiosum és una malaltia viral cutània benigna i contagiosa que, de vegades, és asimptomàtica però que en altres casos i, depenent de la seva evolució, es manifesta amb unes pàpules o lesions cutànies, petites i indolores que poden créixer fins convertir-se en nòduls de color carn i aparença de perla. La pàpula sol presentar un clotet al centre. Quan l'afectat es grata, la mateixa irritació provoca que el virus es propagui en files o grups, per l'habitual, a la cara, coll, aixelles, braços i mans (mai en palmells de les mans i plantes dels peus).

Aquesta patologia, freqüent en nens per les seves característiques (un sistema immunitari immadur i facilitat de contagi), és motiu recurrent de consulta en l'àrea de Pediatria d'Atenció Primària i de Dermatologia. Possiblement sigui la infecció per virus cutània més freqüent en la infància. Tot i que la incidència del mol·lusc és difícil d'establir, segons dades aportades pel Doctor Antonio Torrelo Fernández, Cap del Departament de Dermatologia Pediàtrica de l'Hospital Niño Jesús de Madrid i president de la Societat Internacional de Dermatologia Pediàtrica (ISPD), s'assenyala una incidència relativa acumulada de l'3,2% mitjana en la població infantil al llarg d'un any. Aquestes xifres augmenten fins al 10% en nens d'edats compreses entre els 4 i 6 anys.

El contagi es produeix a través del contacte directe amb la pell o mucoses de la persona afectada, a través d'objectes contaminats, com joguines, o fonts d'infecció com ara tovalloles, flotadors i piscines. Per aquest motiu, a l'estiu, quan les activitats aquàtiques són freqüents, hem de prestar especial atenció a aquest trastorn.

Així mateix, el doctor Antonio Torrelo Fernández ha assenyalat "la importància de la coexistència de la dermatitis atòpica amb el mol·lusc contagiós i, encara que els estudis epidemiològics no reconeixen completament aquesta associació, a la pràctica diària és freqüent que el pacient que té mol·luscs gairebé sempre posseeix un rerefons atòpic, encara que no hagi desenvolupat una veritable dermatitis atòpica. De fet, molts pacients apareixen a la clínica amb lesions de mol·lusc contagiós envoltades d'un halo de èczema o simultàniament amb èczema ".

És benigne, però s’ha de tractar

Un cop a la consulta del metge, pot presentar-se el dilema de si tractar o no el Molluscum contagiosum. D'una banda, estem parlant de lesions de caràcter autolimitat i benigne i, de vegades, el tractament pot ser incòmode o dolorós. No obstant això, hi ha importants raons que exerceixen de contrapès a aquests arguments. Encara tendeix a desaparèixer en pocs mesos, en pacients amb cert grau d'immunodepressió, sobretot en pacients atòpics, el procés pot fer-se interminable -fins a quatre anys-. A això cal afegir que sol produir una estigmatització en el pacient, ja que es prohibeix al nen participar en determinades activitats, com la piscina, o percep el rebuig dels seus companys, impedint que es desenvolupi en el seu entorn amb normalitat. Finalment, però no menys important, si no es tracta, es produeix una disseminació i autoinoculació sent una font de contagi.

Entre els tractaments existents, els especialistes destaquen dues opcions segures i efectives: el curetatge -sense anestèsia, amb anestèsia tòpica o sedo-anestèsia segons l'edat i el nombre de lesions del pacient- i la utilització d'hidròxid potàssic al 10 %. El Doctor José Ángel Pérez Quintero, metge pediatre, professor associat de Pediatria de la Facultat de Medicina de la Universitat de Sevilla i Director del Centre de Salut Pi Montano B de Sevilla, apunta que nombrosos assajos demostren que la utilització de l'hidròxid de potassi funciona. "La conclusió a la qual s'ha arribat és que el 97% dels nens tractats han aconseguit resoldre el problema dels Molluscum amb un grau de tolerabilitat magnífic". Sobre l'aplicació en les lesions d'hidròxid potàssic al 10%, el doctor Torrelo Fernández afirma que "ben utilitzat, posseeix un índex de probabilitat de curació pràcticament igual al de l'curetatge i els familiars poden fer-ho a casa després d'haver rebut les pertinents instruccions de ús ".

Molusk, una solució pràctica, indolora i que poden aplicar els pares

Molusk Solució cutània KOH 10%, de Laboratorios Viñas, és un tractament per al Molluscum contagiosum incruent, ràpid i indolor. El principi actiu, d'eficàcia radical, actua externament desnaturalitzant les proteïnes dels queratinòcits on replica el Poxvirus causal. Es tracta d'un cauterizant pràctic i econòmic que pot ser aplicat pels pares a casa amb elevada eficàcia i seguretat, sempre que se segueixin correctament les instruccions.

Sobre l'eficàcia de la solució KOH al 10% aplicada mitjançant el dispositiu especial de Molusk per garantir precisió, seguretat d'ús i màxima eficiència, en un estudi clínico6, tant metges com pacients, van jutjar excel·lent l'aplicabilitat del producte en un 95% dels casos. El sistema d'aplicació de màxima precisió de Molusk, amb un pinzell cònic molt estret i punxegut, permet aplicar mitjançant tocs el producte amb exactitud, fins a l'aparició d'un eritema inflamatori a la base de la lesió, en el moment han interrompre les aplicacions sobre aquesta lesió. D'altra banda, l'envàs del sistema de Molusk està dotat d'una vàlvula de seguretat anti-bolcada, que aporta una seguretat addicional a l'impedir o disminuir el possible abocament del líquid en cas de caiguda del tub contenidor.

Seguir les indicacions d'aplicació, de vital importància

Les instruccions d'aplicació de Molusk s'han de seguir amb exactitud. Els passos són senzills, però convé ser rigorós.

PAS 1. Aplicació. Descargolar el tap de l'envàs i introduir la vareta aplicadora en ell. Retirar la vareta (ja humitejada), i aplicar el producte tocant lleugerament amb la punta del pinzell cada lesió de la forma més precisa possible (evitar tocar la pell sana del contorn del mol·lusc, ja que provocaria irritació).

PAS 2. Esperar 1 o 2 minuts. Deixar assecar el producte durant 1 o 2 minuts. Durant aquest temps cal prestar especial atenció perquè el nen no es toqui les zones tractades.

PAS 3. Retirar el producte. Aclarir la zona amb aigua usant una gasa amarada per eliminar les restes del producte i, a continuació, rentar les mans amb aigua abundant.

Repetir el tractament 1 cop al dia en cadascuna de les lesions fins a l'aparició d'envermelliment, irritació o inflamació en la mateixes (en general apareix passats de 4 a 6 dies). Un cop aparegut el enrogiment en una lesió, ha de finalitzar el tractament d'aquesta lesió (no en la resta). Les lesions dels mol·luscs desapareixen gradualment de 2 a 5 setmanes després de l'aparició del enrogiment.

No s'ha d'aplicar Molusk sobre la mateixa lesió durant més de 10 dies consecutius. I si s'oblida aplicar-lo un dia, no s'ha d'aplicar dues vegades al dia següent.

Pot visionar les intruccions d'ús, el pas a pas, en el següent vídeo.

share, link, spread

El nostre web utilitza cookies pròpies i de tercers per personalitzar la navegació i millorar els seus serveis mitjançant l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si continueu navegant, n'accepteu l'ús de conformitat amb la nostra Política de Cookies.