Avís important

La informació que figura en aquesta secció està dirigida exclussivament a professionals sanitaris facultats per a prescriure o dispensar medicaments, per la qual cosa es requereix una formació especialitzada per a la seva correcta interpretació. En cas de no pertànyer a aquest col·lectiu, us preguem que us abstingueu de continuar.

Declaro que sóc professional sanitari amb capacitat de prescripció o dispensació a Espanya.

Aftes i úlceres bucals

share, link, spread

Les aftes o úlceres bucals constitueixen una de les alteracions més freqüents de la cavitat bucal. Aproximadament, el 20% de la població patirà aftes recurrents en algun moment de la seva vida, encara que són més comuns en nens petits, adolescents i adults joves, i tendeixen a disminuir la seva incidència amb el pas dels anys.

La mucosa oral

A l'igual que la pell protegeix el cos de l'ambient exterior, la mucosa oral recobreix tota la cavitat bucal protegint-la de el dany mecànic, bacteris, virus, fongs i substàncies tòxiques. A més, realitza altres funcions com: controlar i regular l'intercanvi de fluids i nutrients amb l'entorn exterior, permetre assaborir el menjar i la beguda (gràcies a les papil·les gustatives de la llengua), i produir el mucus que lubrica la boca i la saliva (a través de les glàndules salivals).

Què són les aftes?

Un afta, úlcera aftosa, úlcera bucal o estomatitis aftosa, també anomenada popularment "llaga", és una interrupció de la continuïtat física de la mucosa oral, és a dir, una pèrdua de teixit (ferida), amb la seva corresponent funcionalitat.

Encara que es consideren benignes, les aftes o úlceres bucals poden arribar a ser molt doloroses i de vegades dificulten o impossibiliten parlar i menjar, a més poden infectar-se provocant complicacions, el que fa necessari tractar-les de manera ràpida i eficaç.

Tipus d'aftes

Segons les seves manifestacions clíniques, localització, forma i mida, es poden diferenciar tres tipus de aftes:

Aftes menors o "aftes minor": petites úlceres que normalment es localitzen a les zones toves de la mucosa bucal. Es poden trobar entre 1 i 5 lesions el diàmetre no sol superar els 10 mm. Són les més freqüents (80%) i se solen curar en 6-14 dies sense deixar seqüeles.

Aftes majors o "aftes major": solen aparèixer aïllades, generalment en llavis, llengua, faringe, paladar i zona interna de les galtes. La seva grandària és superior a 10 mm i són més profundes que les aftes menors. Són menys freqüents (10%) i solen ser més persistents, poden trigar a curar-se fins a 6 setmanes i sovint deixen cicatriu.

Herpetiforme o "disperses": normalment apareixen múltiples lesions (entre 10 i 100) repartides per tota la boca, la mida no sol superar els 3 mm però sovint s'uneixen formant úlceres grans. És una forma poc freqüent (10%).

Aftes bucals: Causes

Les causes de les aftes bucals solen ser desconegudes. No obstant això, es creu que hi ha persones que tenen una predisposició genètica a patir-les, mentre que també poden ser conseqüència de factors nutricionals, hormonals o immunològics.

Així mateix, certes infeccions bacterianes o virals poden manifestar-se amb l'aparició de nafres o úlceres bucals.

Més enllà de l'estomatitis aftosa, també poden aparèixer aftes a la mucosa oral com a conseqüència d'un traumatisme. Per exemple, pels tractaments d'ortodòncia, l'ús de pròtesis dentals, mossegades o determinats productes d'higiene bucal.

L'àcid hialurònic en el tractament i prevenció de les aftes

A les aftes i úlceres bucals es produeix una pèrdua del teixit connectiu de la mucosa bucal i gingival. L'àcid hialurònic és un constituent fisiològic d'aquest teixit. A més, intervé en els processos de reparació tissular i cicatrització, actuant localment com a substància protectora, reparadora, antiinflamatòria, antiedematosa i cicatritzant.

Els productes tòpics a base d'àcid hialurònic són una alternativa molt eficaç en el tractament i la prevenció de les aftes bucals. A més, l'àcid hialurònic presenta múltiples avantatges. A tractar-se d’un constituent fisiològic del teixit de la mucosa bucal i gingival, no té contraindicacions ni interaccions i és innocu en cas d'ingestió.

El nostre web utilitza cookies pròpies i de tercers per personalitzar la navegació i millorar els seus serveis mitjançant l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si continueu navegant, n'accepteu l'ús de conformitat amb la nostra Política de Cookies. AQUI

Necessàries per raons tècniques

Anàlisi