Primeres dents

share, link, spread

La dentició es defineix com el procés de formació i desenvolupament de les primeres dents dins de la cavitat bucal.

Les dents de llet (o dentició primària) comencen a sortir al voltant dels 6-7 mesos d'edat, i el procés sol completar feia els 3 anys. Mentre que les dents definitives comencen a aparèixer als 6 anys.

L'aparició de les dents de llet suposa un gran canvi en la vida de l'infant. A partir d'aquest moment serà capaç de mossegar i triturar, el que comportarà una significativa transformació en la seva alimentació. Aquest procés comença amb la sortida dels incisius, peces molt útils quan es tracta de mastegar verdures i aliments tous, i continua amb els molars i els canins, necessaris per a la ingesta de carn i altres aliments més consistents.

Quins són els símptomes?

El procés de dentició pot venir associat ocasionalment a una inflamació de les genives i dolor i, a més, acostuma a manifestar-se amb un malestar general.

En aquest sentit, és habitual que el dolor al sortir les dents provoqui en els nadons un baveig més abundant del que és habitual, un irritabilitat inusual, un plor inconsolable i una disminució de la gana. En ocasions poden aparèixer trastorns de la son i diarrea.

Com calmar el dolor associat a la sortida de les primeres dents?

Els següents consells ajudaran a calmar el dolor de la sortida de les primeres dents a nadons:

  • Ús de mossegadors per a nadons. Els moviments masticatorios semblen mitigar el dolor de les genives en els més petits. Per això, els mossegadors per a nadons són un recurs habitual per alleujar els símptomes que apareixen quan surten les primeres dents.
  • Consum d'aliments freds. Les primeres dents del nadó solen aparèixer coincidint amb l'inici de l'alimentació complementària, de manera que oferir als més petits aliments freds com fruita o gelatina els pot ajudar a alleujar el dolor de la sortida de les primeres dents.
  • Massatge de genives. Fregar suaument les genives amb un dit net, una cullera petita i freda o una gasa mullada pot ajudar a desinflamar la zona i, per tant, reduir el malestar.
  • Gel per a les primeres dents. Els gels gingivals específicament formulats per calmar el dolor de la sortida de les dents en nadons són de gran ajuda, ja que redueixen la inflamació gingival i alleugen les molèsties provocades per la dentició.

No obstant això, perquè puguin ser efectius, és clau que aquests productes per calmar el dolor de les primeres dents continguin substàncies suavitzants i descongestives no tòxiques. Entre elles, destaca l'àcid hialurònic d'alt pes molecular.

  • Medicaments per alleujar el dolor de la sortida de les dents. En determinades ocasions, el dolor de les primeres dents pot ser molt intens i causar molt malestar en el nadó. A més, la inflamació de les genives pot anar acompanyada d'un increment de la temperatura corporal.

En aquests casos, el pediatre pot valorar la possibilitat de prescriure medicaments analgèsics, antiinflamatoris i antipirètics per via oral.

Quan cal portar els nens a l'dentista per primera vegada?

La salut oral i el correcte desenvolupament de la boca formen part de la salut general en el nen. Des del naixement cal explorar la cavitat oral per detectar possibles anomalies. Si no hi ha alteracions, un bon moment per iniciar les visites a l'dentista seria quan comencen a sortir les primeres dents (6 mesos - 1 any).

Posteriorment, durant el recanvi de les dents, les revisions periòdiques són també fonamentals. Aquestes visites s'han de mantenir al llarg de la infància i l'adolescència.

El nostre web utilitza cookies pròpies i de tercers per personalitzar la navegació i millorar els seus serveis mitjançant l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si continueu navegant, n'accepteu l'ús de conformitat amb la nostra Política de Cookies. AQUI

Necessàries per raons tècniques

Anàlisi

Configuració personalitzada |