Avís important

La informació que figura en aquesta secció està dirigida exclussivament a professionals sanitaris facultats per a prescriure o dispensar medicaments, per la qual cosa es requereix una formació especialitzada per a la seva correcta interpretació. En cas de no pertànyer a aquest col·lectiu, us preguem que us abstingueu de continuar.

Declaro que sóc professional sanitari amb capacitat de prescripció o dispensació a Espanya.

Sequedat vaginal

share, link, spread

La sequedat vaginal és un problema que afecta a moltes dones i pot aparèixer en qualsevol etapa de la vida, encara que hi ha moments en què aquesta falta d'hidratació es pot veure incrementada i provocar conseqüències molt molestes a les dones que la pateixen, com picors, irritació o dolor a la zona vaginal.

La mucosa vaginal

Les característiques de la mucosa vaginal varien al llarg de la vida de la dona fonamentalment influenciades pels nivells hormonals (estrògens). Per a la seva protecció, la mucosa vaginal secreta gran quantitat de fluids que la mantenen hidratada, elàstica i lubricada. La producció de flux lubricant vaginal, en major quantitat durant l'excitació sexual, pot estar disminuïda (per exemple, durant la menopausa), contribuint a l'aparició d'una mucosa vaginal seca susceptible d'irritar-se i inflamar-se i de produir dolor en la relació sexual.

Per què es produeix la sequedat vaginal?

La disminució en la producció de flux pot ser deguda a diverses causes, encara que la més freqüent són els canvis hormonals:

La disminució dels nivells d'estrògens durant la menopausa produeix sequedat i atròfia vaginal.

Després del part i particularment durant la lactància també pot aparèixer sequedat temporal, a causa de la combinació de factors hormonals i psicològics.

Les dones que es troben en la premenopausa però que tenen nivells més baixos d'estrògens endògens per raons mèdiques (fàrmacs com anticonceptius orals) o quirúrgiques també poden patir sequedat vaginal.

Altres condicions com la diabetis, l'estrès, la fatiga i l'ansietat podrien afavorir aquesta sequedat.

Disparèunia o coitàlgia

La sequedat vaginal pot acompanyar-se de sensacions incòmodes com irritació, picor, coïssor i dolor a la zona genital, sobretot durant les relacions sexuals. És el que es coneix, en termes mèdics, com a disparèunia o coitàlgia.

El dolor en les relacions sexuals és una afecció comuna entre les dones que pot acabar o disminuir amb l'abordatge terapèutic adequat.

Símptomes de la disparèunia

El principal símptoma de la disparèunia és el dolor en el coit, localitzat a l'obertura vaginal o a la part més profunda de la pelvis.

El dolor pot ser localitzat o pot haver-hi una sensació més àmplia d'incomoditat.

Pot produir insatisfacció o desinterès en les relacions sexuals.

Recomanacions en cas de patir dolors en les relacions sexuals

En cas de patir dolor en les relacions sexuals, és important seguir els següents consells

• Acudir al ginecòleg. En cas d'experimentar dolor en les relacions sexuals, és fonamental consultar-ho amb el ginecòleg.

• Evitar els agents irritants. L'ús de cremes, gels o altres productes inadequats per a la cura i la higiene de la zona íntima pot alterar la mucosa i causar irritació.

• Aplicar un gel íntim amb àcid hialurònic. L'àcid hialurònic ha demostrat millorar de forma rellevant la sequedat vaginal i la disparèunia.

• Utilitzar amb prudència els fàrmacs per a la disparèunia. En determinats casos, pot ser necessari recórrer al tractament farmacològic. El ginecòleg és qui ha de prescriure i supervisar el tractament.

• Tractament quirúrgic. En casos severs de disparèunia o reticents a la teràpia conservadora, pot ser necessari el tractament quirúrgic.

El nostre web utilitza cookies pròpies i de tercers per personalitzar la navegació i millorar els seus serveis mitjançant l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si continueu navegant, n'accepteu l'ús de conformitat amb la nostra Política de Cookies. AQUI

Necessàries per raons tècniques

Anàlisi