Avís important

La informació que figura en aquesta secció està dirigida exclussivament a professionals sanitaris facultats per a prescriure o dispensar medicaments, per la qual cosa es requereix una formació especialitzada per a la seva correcta interpretació. En cas de no pertànyer a aquest col·lectiu, us preguem que us abstingueu de continuar.

Declaro que sóc professional sanitari amb capacitat de prescripció o dispensació a Espanya.

Embaràs i lactància

share, link, spread

Durant el període d'embaràs i al llarg de lactància es produeixen una sèrie de canvis fisiològics, que comporten un augment de requeriments de determinats nutrients necessaris per al desenvolupament normal del fetus i el correcte creixement de l'infant. Aquest augment exigeix ​​una alimentació variada i equilibrada de la mare.

 

Per què és important la suplementació?

La suplementació durant l'embaràs és important per optimitzar l'adequat desenvolupament del fetus i prevenir possibles complicacions. Les dones embarassades han de presentar un bon estat nutricional i mantenir-lo durant tota la gestació, fins i tot més enllà del part. Durant el període de lactància les necessitats dietètiques han de cobrir, a més dels requeriments normals materns, tots els precisos per nodrir el nadó durant els primers mesos de vida.

Als països occidentals la ingesta de certs minerals i vitamines, com magnesi, zinc, ferro, calci, vitamines del complex B, vitamina E, etc. pot ser inferior a la recomanada en alguns casos (en dietes desequilibrades, dietes vegetarianes o ovo-lactovegetarianes, un consum de carn restrictiu, les gestacions múltiples, les gestacions en adolescents, el consum de tabac i / o alcohol, etc.). En aquestes situacions es recomana la suplementació amb un preparat multivitamínic que ajudi a assolir l'adequat nivell nutricional abans, durant i després de l'embaràs.

La importància de la vitamina D en l'embaràs

La vitamina D és fonamental per a l'embaràs. Uns nivells inadequats de vitamina D s'associen a certes alteracions ginecològiques que poden dificultar el fet de quedar embarassada. Pel que fa a el dèficit de vitamina D durant la gestació, aquest s'ha associat amb diferents complicacions fetals, neonatals i en la mare. En els primers anys de vida, està associat a alteracions en la programació de el desenvolupament ossi, algunes malalties cròniques i fins i tot amb un augment de la mortalitat.

S'estima que, a Espanya, la deficiència de vitamina D en l'embaràs arriba fins al 60% de les dones. És per això pel que, més enllà de la dieta i una adequada exposició solar, es fa recomanable la seva suplementació. En general, la dosi recomanada per prevenir el dèficit de vitamina D en l'embaràs és de 1000 UI al dia.

Consells per a una alimentació saludable durant l'embaràs

Durant l'embaràs, cal, més que mai, seguir una alimentació saludable que contribueixi al bon desenvolupament del fetus. Els professionals sanitaris recomanen seguir els següents consells:

• Menjar fruita, verdura, hortalisses, llegums, fruits secs i cereals preferiblement integrals (pa, pasta, arròs, patates ...) així com quantitats moderades de carn, peix, ous i lactis.

• Distribuir la ingesta diària en cinc o sis àpats. No cal "menjar per dos".

• Beure preferentment aigua (entre quatre a vuit gots al dia aproximadament). No consumir begudes alcohòliques (el consum d'alcohol pot afectar el desenvolupament normal del fetus).

• Moderar el consum de sal i utilitzar preferiblement sal iodada.

• Menjar cinc racions al dia de fruita i verdura. Quan es consumeixin crues, és important rentar-les amb aigua abundant.

• Menjar peix dues vegades a la setmana, ja que conté omega-3, necessari per al bon desenvolupament del fetus. Però no és convenient consumir peixos grans com el peix espasa, l'emperador o la tonyina, pel seu contingut en mercuri.

• Menjar lactis preferentment desnatats i evitar aquells formatges (tipus feta, camembert, mascarpone, brie ...) que no hagin estat elaborats amb llet pasteuritzada.

• Cuinar les carns i el pollastre suficientment, sense que quedin parts crues.

• Respectar les dates de caducitat dels aliments que es mantenen refrigerats, especialment els embotits poc curats i evitar patés refrigerats i peix fumat.

• En general, no menjar cru cap aliment d'origen animal, com ara ou, marisc, peix (sushi) i carn (carpaccio). Netejar les superfícies i els estris de cuina després de manipular aliments crus.

El nostre web utilitza cookies pròpies i de tercers per personalitzar la navegació i millorar els seus serveis mitjançant l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si continueu navegant, n'accepteu l'ús de conformitat amb la nostra Política de Cookies. AQUI

Necessàries per raons tècniques

Anàlisi