Avís important

La informació que figura en aquesta secció està dirigida exclussivament a professionals sanitaris facultats per a prescriure o dispensar medicaments, per la qual cosa es requereix una formació especialitzada per a la seva correcta interpretació. En cas de no pertànyer a aquest col·lectiu, us preguem que us abstingueu de continuar.

Declaro que sóc professional sanitari amb capacitat de prescripció o dispensació a Espanya.

Salut esportiva

share, link, spread

Avui dia, els nous estils de vida han fet que el sedentarisme s'hagi convertit en una veritable epidèmia a nivell mundial.

Tant és així, que la inactivitat física s'ha erigit com un dels principals factors de risc que contribueixen a l'aparició de patologies cròniques. Concretament, malalties cardiovasculars, alguns tipus de càncer com el de mama o còlon, obesitat i diabetis tipus 2.

La pràctica regular d'esports és un hàbit cada vegada més estès entre la població de totes les edats. De tots és sabut que la pràctica esportiva aporta nombrosos beneficis a la salut física i mental.

Més enllà dels beneficis de l'exercici físic en la salut cardiovascular, aquest sol promoure un estil de vida més saludable i redueix les possibilitats de mortalitat per diferents causes, així com de desenvolupament de malalties com l'ictus, la síndrome metabòlica, la diabetis tipus 2 , el càncer de colon o mama i la depressió. També ajuda a prevenir les caigudes i fractures òssies.

Al mateix temps, millora la forma cardiorespiratòria i muscular, la massa i composició corporal i la salut osteoarticular, funcional i cognitiva.

No obstant això, és important prendre consciència i prevenir qualsevol tipus de lesió tant abans com després de la pràctica de l'esport per poder gaudir d'una salut esportiva correcta i d'una vida saludable.

Cura muscular

Les lesions musculars són molt freqüents en el món de l'esport. Els estudis epidemiològics més recents mostren que les lesions musculars suposen més del 30% de totes les lesions esportives. La incidència i la topografia són més freqüents en les extremitats inferiors, tot i que varien amb l'especialitat esportiva que es practiqui.

Per prevenir les lesions musculars, és important realitzar sempre un escalfament específic abans d'iniciar l'exercici físic. L'escalfament activa i prepara progressivament els músculs, augmentant la seva irrigació sanguínia i minimitzant el risc de patir un dany.

També, a l'acabar l'entrenament, és clau baixar el ritme progressivament, mai de cop, i dedicar uns minuts als estiraments i a el massatge per recuperar els músculs i teixits que s'han vist sotmesos a estrès.

Rascades

Una de les afeccions de la pell més habituals entre els que practiquen exercici físic són les rascades, les quals apareixen generalment a causa de la fricció constant i repetitiva amb el material esportiu empleat, amb la pròpia pell o per un traumatisme.

Mantenir la pell ben hidratada i aplicar cremes específiques en les zones de risc, entre altres mesures, ajuda a prevenir l'aparició de rascades.

Peu de l'esportista

L'ús de calçat inadequat, els ambients humits dels vestidors, la sudoració excessiva i la manca d'higiene o precaució, entre altres factors, afavoreixen el desenvolupament de determinades patologies dèrmiques freqüents al peu de l'esportista.

Són moltes les patologies dèrmiques que el peu de l'esportista pot patir: ampolles, helomes o calls, micosis, papil·lomes, ungles encarnades (per la pressió de l'calçat o per vores mal tallats), hematomes i granulomes subungueals, dermatitis de contacte, ferides, al·lèrgies , onicopatías (onicomicosis, onicodistrofias), berrugues, etc.

La cura dels peus de l'esportista és important per prevenir l'aparició de lesions i protegir-los dels impactes i la fricció que provoca l'exercici físic.

Sudoració excessiva

La calor, els esforços físics, com la pràctica d'activitat física intensa, i l'estat emocional o nerviós són les causes principals que determinen una sudoració excessiva. Són molts els esportistes que pateixen els inconvenients de l'excés de sudoració, el que els ocasiona situacions d'incomoditat i falta de seguretat.

Utilitzar productes d'higiene específicament formulats per a la cura de la pell de l'esportista és una de les claus per prevenir aquest problema.

El nostre web utilitza cookies pròpies i de tercers per personalitzar la navegació i millorar els seus serveis mitjançant l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si continueu navegant, n'accepteu l'ús de conformitat amb la nostra Política de Cookies. AQUI

Necessàries per raons tècniques

Anàlisi