Avís important

La informació que figura en aquesta secció està dirigida exclussivament a professionals sanitaris facultats per a prescriure o dispensar medicaments, per la qual cosa es requereix una formació especialitzada per a la seva correcta interpretació. En cas de no pertànyer a aquest col·lectiu, us preguem que us abstingueu de continuar.

Declaro que sóc professional sanitari amb capacitat de prescripció o dispensació a Espanya.

Protecció i estímul de la funció visual

share, link, spread

Com la resta dels sentits, la vista es deteriora amb l'edat. Per exemple, la fatiga visual o astenopia és comú en persones que han realitzat un treball ocular excessiu, i la degeneració macular associada a l'edat (DMAE) és la segona causa més comuna de ceguesa en persones de més de 50 anys als països occidentals .

Tots dos trastorns afecten el sistema de la visió. En el procés de la visió, els estímuls lluminosos es transformaran a la retina en impulsos elèctrics els quals mitjançant el nervi òptic es transmetran al cervell on seran processats en l'escorça visual. A la retina es troben dos tipus de cèl·lules nervioses: els cons i els bastons.

A la part central de la retina, la màcula, es troba la zona de l'ull amb major agudesa visual, la fòvea, composta només de cons. Al seu voltant i segons ens allunyem, els cons es tornen més escassos i es localitzen els bastons. Els cons són els responsables de la visió fotòpica o del color i els detalls (la visió central). Els bastons s'encarreguen de la visió escotòpica o en blanc i negre (la visió perifèrica).

La fatiga ocular

La fatiga ocular és una condició oftalmològica freqüent. Hi ha molts factors quotidians que impliquen un treball ocular excessiu. Entre ells, activitats professionals que exigeixen una alta atenció visual durant moltes hores, llegir sense fer pauses, conduir llargues distàncies, una llum massa brillant o, per contra, una il·luminació insuficient, la contaminació o la sequedat ambiental provocada pels sistemes de refrigeració i calefacció.

Avui en dia una de les principals causes de fatiga ocular és, sens dubte, l'ús continuat i excessiu de dispositius digitals com són els mòbils, els ordinadors, les tauletes, els videojocs i la televisió.

Símptomes de la fatiga ocular

Els símptomes de fatiga ocular poden incloure la sensació de tensió, dolor o picor als ulls, la pesadesa de parpelles, una major necessitat de parpelleig, el mal de cap lleu, la visió borrosa o doble i fins i tot l'aparició de vertígens.

Com combatre la fatiga visual?

La fatiga visual sol ser una condició sense conseqüències greus a llarg termini i que desapareix en descansar la vista i prendre mesures que evitin o limitin les causes que la provoquen.

Per prevenir i combatre el cansament als ulls, també és clau dormir bé i seguir una dieta equilibrada que eviti mancances de nutrients essencials per a la salut ocular com són la luteïna, el zinc o els antocianòsids.

En qualsevol cas, com alguns símptomes de fatiga visual poden indicar una malaltia ocular que necessiti tractament o bé problemes de visió, cal visitar el metge si aquests no mitiguen o es prolonguen en el temps.

Nutrients essencials per a la funció visual

Una funció visual normal requereix un conjunt de nutrients que s’han d'ingerir en quantitats suficients. La manca d'alguns d'aquests nutrients pot portar a un augment de processos degeneratius de la retina com la degeneració macular associada a l'edat o altres alteracions visuals. D'altra banda, la retina i la màcula estan sotmeses a l'acció oxidativa de la radiació UV i amb els anys l'eficàcia del sistema defensiu antioxidant natural de l'organisme es pot veure disminuïda augmentant la producció de radicals lliures perjudicials.

Una alimentació equilibrada ha de proporcionar els nutrients necessaris que tot el nostre organisme necessita. En certes situacions els requeriments d'alguns d'aquests nutrients poden estar incrementats.

Els àcids grassos omega-3, com el DHA (àcid docosahexaenoic) i el’EPA (àcid eicosapentaenoic), els carotenoides, com la luteïna i la zeaxantina, algunes vitamines, com la vitamina C, E, B6, B12 i l'àcid fòlic i oligoelements com el zinc, entre d'altres nutrients, tenen un paper important en el manteniment de la funció visual.

El nostre web utilitza cookies pròpies i de tercers per personalitzar la navegació i millorar els seus serveis mitjançant l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si continueu navegant, n'accepteu l'ús de conformitat amb la nostra Política de Cookies. AQUI

Necessàries per raons tècniques

Anàlisi