Avís important

La informació que figura en aquesta secció està dirigida exclussivament a professionals sanitaris facultats per a prescriure o dispensar medicaments, per la qual cosa es requereix una formació especialitzada per a la seva correcta interpretació. En cas de no pertànyer a aquest col·lectiu, us preguem que us abstingueu de continuar.

Declaro que sóc professional sanitari amb capacitat de prescripció o dispensació a Espanya.

Rascades

share, link, spread

Una de les afeccions de la pell més habituals d'aquells que practiquen exercici físic són les rascades, les quals apareixen generalment a causa de la fricció constant i repetitiva amb el material esportiu empleat, amb la pròpia pell o per un traumatisme.

El frec de pell amb pell durant l'exercici físic fa que aquestes lesions es localitzen sobretot en les àrees dels plecs cutanis, com ara la cara interna de les cuixes, els engonals, les aixelles o els pits.

Les altes temperatures i la humitat afavoreixen l'aparició d'aquest tipus de lesions, ja que la calor fa que es suï més, la pell s'estovi i es faci més vulnerable.

Les rascades esportives més freqüents

Les rascades esportives poden manifestar-se de diferents formes. Les més freqüents són les abrasions o erosions, les ampolles de fricció i els calls.

Les abrasions o erosions són relativament freqüents, especialment en els esports de contacte, però també en tots aquells en què es fan servir pilotes, raquetes o altres instruments. El tractament es basa, principalment, en evitar la sobreinfecció i assecar les lesions mentre s'espera una cicatrització progressiva.

Les ampolles de fricció es deuen a l'intens frec a què es veuen sotmeses algunes zones de el cos, el que ocasiona una separació en la unió dermoepidèrmica. El microambient humit i càlid afavoreix la seva formació. El tractament consisteix en el drenatge acurat de l'exsudat.

Els calls es produeixen en àrees exposades a un trauma o fregament repetitiu i normalment es manifesten en zones on prèviament havien aparegut butllofes. La majoria de callositats no són doloroses i poden suposar un avantatge en certs esports com la gimnàstica, l'halterofília o el tennis.

Les ungles encarnades: generalment són degudes a l'ús de calçat inadequat o que no s'ajusta correctament a la forma del peu, ocasionant l'entrada de l'ungla dins de la dermis, on generarà una reacció com si d'un cos estrany es tractés.

Rascades vinculades a determinades activitats físiques o esports

D'altra banda, hi ha altres tipus de rascades més particulars que estan estretament vinculades a certes activitats físiques o esports com són el mugró del corredor, l'espatlla de nedador o el taló negre.

El mugró del corredor és la irritació del mugró deguda a la fricció constant amb samarretes o sostenidors que provoquen erosions i fissures. Els corredors de fons són els més susceptibles a desenvolupar aquest tipus de lesió. L'ús de teles toves semisintètiques, de cotó o seda evitarà aquestes abrasions. També pot ser útil cobrir la zona amb apòsits o vaselina.

L'espatlla del nedador consisteix en una placa eritematosa que apareix a l'espatlla d'alguns nedadors que realitzen estil lliure, resultat de la irritació pel frec amb la barbeta sense afaitar. Es prevé afaitant la zona abans de nedar.

Finalment, el taló negre, és una lesió típica d'esports amb parades i accelerades freqüents, com el tennis o el bàsquet. Es manifesta en forma de petèquies de distribució horitzontal a l'extrem superior de taló, asimptomàtiques i, habitualment, bilaterals.

Com evitar les rascades?

Amb les mesures adequades, es poden prevenir i fins i tot evitar els frecs esportives seguint aquests consells:

El nostre web utilitza cookies pròpies i de tercers per personalitzar la navegació i millorar els seus serveis mitjançant l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si continueu navegant, n'accepteu l'ús de conformitat amb la nostra Política de Cookies. AQUI

Necessàries per raons tècniques

Anàlisi