Avís important

La informació que figura en aquesta secció està dirigida exclussivament a professionals sanitaris facultats per a prescriure o dispensar medicaments, per la qual cosa es requereix una formació especialitzada per a la seva correcta interpretació. En cas de no pertànyer a aquest col·lectiu, us preguem que us abstingueu de continuar.

Declaro que sóc professional sanitari amb capacitat de prescripció o dispensació a Espanya.

Hiperqueratosi

share, link, spread

L'epidermis està formada per diversos estrats o capes. A la més profunda, anomenada capa basal, és on es troben les cèl·lules amb poder reproductor. A mesura que es van multiplicant, aquestes cèl·lules van ascendint cap a la superfície i s'omplen de queratina (proteïna estructural de la pell, els cabells i les ungles). A l'arribar a la capa més superficial o estrat corni són eliminades (procés de descamació). Així, en 6 o 8 setmanes s'han renovat totalment les cèl·lules de la pell.

Quan hi ha un augment de la velocitat de producció de les cèl·lules o una disminució en la de la seva eliminació, s'origina un engrossiment de la capa còrnia, que es coneix com hiperqueratosi.

¿Per què es produeix la hiperqueratosi?

En general, la hiperqueratosi es produeix com un mecanisme de defensa per no danyar les capes més profundes de la pell. Per exemple, pot ser deguda a friccions i irritacions constants, com passa a les durícies o callositats de les mans i peus; a infeccions, com les berrugues a èczemes crònics o pell seca; a una inflamació crònica com passa en la psoriasi, on s'originen les plaques psoriàsiques; a trastorns genètics, com la ictiosi, etc.

¿Com es manifesta la hiperqueratosi?

La hiperqueratosi és asimptomàtica en la majoria dels casos. Tot i que la pell eczematosa pot produir picor i les durícies, ulls de poll i berrugues poden ocasionar dolor. Un problema comú a les hiperqueratosi és l'estètic.

Algunes de les manifestacions de hiperqueratosi són:

Callositats: un ull de poll és una àrea de pell engrossida que es dóna generalment als peus i també pot créixer als dits de les mans.

Èczema: aquesta afecció causa enrogiment i picor a la pell. Pot aparèixer en plaques disperses o com petites protuberàncies.

Berrugues: apareixen quan la pell s'infecta amb un dels virus de la família de virus del papil·loma humà (VPH). Si bé poden créixer en qualsevol lloc de la pell, és més probable en mans o peus.

Psoriasi: malaltia inflamatòria crònica que es manifesta amb lesions vermelloses escamoses que apareixen preferentment en colzes, genolls i cuir cabellut, i pot arribar a afectar les ungles i a les articulacions.

 

El nostre web utilitza cookies pròpies i de tercers per personalitzar la navegació i millorar els seus serveis mitjançant l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si continueu navegant, n'accepteu l'ús de conformitat amb la nostra Política de Cookies. AQUI

Necessàries per raons tècniques

Anàlisi