"Alegria con Gambo" Premi al millor Projecte en Ajuda Social Solidària de la Fundació Prandi patrocinat per Laboratorios Viñas

05-11-2019

En el marc del 33è Congrés SEPEAP celebrat els passats 17, 18 i 19 d'octubre a Toledo, la Fundació Prandi de la Societat Espanyola de Pediatria Extrahospitalitaria i Atenció Primària, va anunciar i va lliurar el Premi a la millor iniciativa en Ajuda Social Solidària, destinada a la realització de projectes relacionats amb el desenvolupament socioeconòmic en l'àmbit pediàtric en poblacions desfavorides, a Alegria con Gambo, projecte presentat per l'Organització No Governamental per al desenvolupament (ONGD) Alegría sin Fronteras (ASF).

El premi, patrocinat per Laboratorios Viñas, compta amb una dotació econòmica de 10.000 euros, la més alta dels premis atorgats en aquesta edició. Va ser proclamat pel Dr. José Luis Bonal, el fins ara president de la Fundació Prandi, lliurat per Arantxa Sainz dels Terreros, en representació de Laboratorios Viñas, i recollit pel Dr. Iñaki Alegria, pediatre membre de la SEPEAP, president honorífic i coordinador de projectes a Etiòpia d'Alegría sin Fronteras.

Alegría con Gambo és una iniciativa que es porta a terme a l'àrea rural propera al poble de Gambo, pertanyent a West Arsi, a la regió de la Oromia, a Etiòpia. Es tracta d'una àrea muntanyosa, allunyada de nuclis urbans, amb camins de difícil accés i una població dedicada, majoritàriament, a l'agricultura. Els diners donats per Laboratorios Viñas serà destinat a millorar l'estat de salut dels nens i nenes menors de 5 anys d'aquesta zona mitjançant el reforç i la formació de la xarxa d'assistència sanitària primària liderada per dones.

Conèixer, donar suport i col·laborar des de dins, la filosofia del projecte guanyador

L'objectiu d'Alegría sin Fronteras és impulsar polítiques, actuacions i projectes per al desenvolupament dels col·lectius en risc d'exclusió o de poblacions considerades empobrides ajudant des de dins, és a dir, coneixent les poblacions, donant suport els seus projectes i col·laborant perquè aquests puguin desenvolupar-se.

El govern d'Etiòpia, el segon país més poblat d'Àfrica, va iniciar fa diversos anys dos programes claus per tractar la Desnutrició: el Programa Nacional de Nutrició (NNP; juny 2008), i el Programa d'Expansió de Salut (HEP: Health Extension Program), peça clau en el procés de descentralització del sistema sanitari, on l'atenció comunitària apareix com a protagonista i últim responsable de l'èxit d'aquests sistemes. Tots dos programes promouen el maneig comunitari de les malalties més prevalents, entre elles la desnutrició. El projecte premiat per la Fundació Prandi treballa per facilitar i agilitzar la integració d'aquests programes, així com millorar el coneixement i l'atenció sanitària a l'àrea rural de Gambo. Tot això s'aconsegueix mitjançant l'aplicació del personal sanitari local, la participació de les autoritats sanitàries de la zona i el compromís dels líders comunitaris com a part indispensable del canvi.

Els objectius primordials d'Alegría con Gambo són:

Cal tenir en compte que la figura de les treballadores sanitàries a les zones rurals (Health Extension Workers) és de vital importància. Les dones d'Etiòpia són pilars essencials dels canvis que s'estan produint en aquest país castigat per la pobresa, ja que són elles les que asseguren el benestar de la família i la seguretat alimentària.

El projecte s'estructura en diferents serveis i àmbits d'actuació, com són una Unitat Terapèutica de renutrició, un Programa i xarxes de seguiment extern, un Programa de cribratge nutricional universal a tots els nens i nenes menors de 5 anys, un Comitè Nutricional, Cursos i Xerrades de Formació.

Laboratorios Viñas i Fundació Prandi, una col·laboració solidària

La Fundació Prandi de la Societat Espanyola de Pediatria Extrahospitalària i Atenció Primària és una entitat sense ànim de lucre la fi social és col·laborar en les activitats formatives, investigadores i docents que es realitzin en l'àmbit extrahospitalari per millorar l'assistència sanitària i condicions de vida de la població infantil. Aquestes accions es duen a terme a través de la formació continuada de pediatres extrahospitalaris, del finançament de projectes d'investigació, la concessió de beques i ajudes específiques. En aquesta línia, i sempre d'acord amb la seva voluntat de millorar la qualitat de vida de la població infantil, Laboratorios Viñas va signar l'any passat un acord per subvencionar amb una dotació econòmica de 10.000 € convocatòries d'ajuts socials en pediatria.

share, link, spread

El nostre web utilitza cookies pròpies i de tercers per personalitzar la navegació i millorar els seus serveis mitjançant l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si continueu navegant, n'accepteu l'ús de conformitat amb la nostra Política de Cookies.