El premi “Dermatologia solidària” patrocinat per Laboratorios Viñas recau en un projecte de control i prevenció de la leishmaniosi cutània a Bolívia

19-07-2022

L’Academia Española de Dermatologia i Venereologia (AEDV) ha celebrat el 49è Congrés Nacional de Dermatologia a Màlaga de l'1 al 4 de juny. La trobada científica espanyola més dedicada a la prevenció, diagnòstic i tractament de les malalties de la pell ha comptat amb la presència de més de 1.800 dermatòlegs en un esdeveniment en què 335 professionals de tot Espanya van impartir un centenar de sessions científiques per informar sobre les darreres novetats de la Dermatologia i Venereologia.

Aquest esdeveniment ha estat el marc perfecte, una edició més, perquè la Fundación Piel Sana fes entrega dels ajuts econòmics per promoure i finançar projectes solidaris per millorar la salut dermatològica a diferents zones desafavorides del món.

Laboratorios Viñas ha col·laborat, un any més, aportant el major premi, lliurat en el transcurs del Sopar de gala Solidària. En aquesta ocasió, el premi “Dermatologia Solidària”, ha recaigut al “Projecte de control i prevenció de la leishmaniosi cutània a la selva amazònica boliviana” promogut per l'ONG Solidaridad Médica España, que treballa des de fa anys en aquesta zona del continent americà. Va recollir el premi Ana de la Torre, directora mèdica de Solidaridad Médica España.

Prevenció i control d'una malaltia oblidada i desatesa a Bolívia

A Bolívia, el 100% de les famílies de les comunitats indígenes viuen en situació de pobresa i són extremadament vulnerables, sense poder accedir a serveis sanitaris bàsics i sense comptar amb el suport de les institucions nacionals. Així mateix, la COVID-19, pandèmia que encara seguim patint, tot i que amb menys incidència, ha afectat les malalties endèmiques de la selva boliviana, una zona amb poblacions de difícil accés a serveis de salut específics i amb una elevada morbimortalitat.

Aquest és el cas de la leishmaniosi, una malaltia cutània associada a la pobresa i marginalitat i, per això, oblidada i desatesa, amb una prevalença del 20% en aquestes comunitats indígenes. A més, aquesta patologia contribueix a agreujar els problemes de salut pública.

Solidaridad Médica Bolívia, una ONG que treballa sobre el terreny des del 2003, i que es considera un referent dins de les comunitats indígenes, que avalen i autoritzen el seu treball, ha obtingut el premi “Dermatologia Solidària” d'aquest any pel seu “Projecte de control i prevenció de la leishmaniosi cutània i mucocutània a les comunitats indígenes de la selva amazònica boliviana”, dissenyat per pal·liar les necessitats plantejades pels propis beneficiaris, escoltant les seves demandes, i autoritats locals.

La leishmaniosi és una malaltia que transmet un mosquit i, encara que inicialment no sembla greu i sol manifestar-se amb lesions cutànies, si es complica, pot derivar en leishmaniosi mucocutània de molta major gravetat. La incidència de la malaltia mucocutània és molt alta en aquesta àrea. Tal com assenyala l'Organització Mundial de la Salut (OMS)*, afecta les poblacions més pobres del planeta, està associada a la malnutrició, els desplaçaments de població, les males condicions d'habitatge, la feblesa del sistema immunitari i la manca de recursos .

El projecte proposa tractar aquesta malaltia cutània endèmica d'aquesta zona de Bolívia de conseqüències greus per als qui les pateixen. Per fer-ho, es farà una campanya d'assistència a pacients en un centre de salut (La Pascana). Els seus objectius, identificats pels beneficiaris, són:

• Objectiu general: reduir els índexs de morbiditat i mortalitat derivats d'aquesta malaltia a aquesta zona mitjançant l'enfortiment del diagnòstic, tractament, rehabilitació, prevenció, vigilància i control.

• Objectiu específic: consolidar un sistema de salut autosostenible basat en el control, el tractament i la prevenció.

Aquesta campanya té dues línies d’actuació:

TRACTAMENT

• Els pacients diagnosticats amb leishmaniosi, acompanyats per familiars, seran traslladats a través del riu amb canoes fins al centre de salut. Se'ls tractarà durant un mes amb el medicament adequat. En tot moment, es mantindran les tradicions i els estils de vida de les comunicats indígenes.

• Els professionals locals que participaran a la campanya tenen formació dermatològica específica per al tractament de la malaltia i llarga experiència treballant en campanyes d'aquest tipus. Per realitzar el diagnòstic de la leishmaniosi (analitzar úlceres), es contractarà una bioquímica especialitzada.

PREVENCIÓ

• S'impartiran xerrades informatives sobre la leishmaniosi i de conscienciació sobre la importància d'adoptar mesures preventives, com és l'ús de mosquiteres durant la nit i l'ús de roba de màniga llarga per prevenir la picada dels mosquits que actuen com a vector de la malaltia. La prevenció és clau per aconseguir disminuir l'alta incidència de la malaltia als territoris indígenes.

És una iniciativa adreçada a sectors de la població més desafavorits i que viuen a les zones més deprimides del país. Les autoritats locals han adquirit el compromís de participar activament a totes les fases del projecte. Per això, passarà a formar part de les estratègies de control sanitari o salut pública de la zona, com ara el Programa Departamental de Vigilància i Control de la Leishmaniosi del Govern Departamental del Beni.

Laboratorios Viñas i Fundación Piel Sana: la col·laboració continua

La Fundación Piel Sana va néixer el 2007, de la mà de l'Academia Española de Dermatología i Venereología, societat mèdica centenària que agrupa els dermatòlegs espanyols, que té com a objecte fomentar l'estudi de la pell i les malalties en benefici dels pacients. Es tracta d'una organització sense ànim de lucre que té com a objectiu realitzar i donar suport a accions que promoguin millores en la salut dermatològica de la població, bé amb la generació i difusió del coneixement sobre la prevenció, el diagnòstic o el tractament de les seves malalties i de la millor conservació de la salut, o amb accions específiques.

Un any més, Laboratorios Viñas ha col·laborat amb la seva aportació avalant un projecte que ajuda a desenvolupar la cara més solidària de la dermatologia, una de les àrees de salut a què el laboratori ha dedicat més esforços des dels seus inicis.

 

Fonts:

(*) https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/leishmaniasis

share, link, spread

El nostre web utilitza cookies pròpies i de tercers per personalitzar la navegació i millorar els seus serveis mitjançant l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si continueu navegant, n'accepteu l'ús de conformitat amb la nostra Política de Cookies. AQUI

Necessàries per raons tècniques

Anàlisi

Configuració personalitzada |