Avís important

La informació que figura en aquesta secció està dirigida exclussivament a professionals sanitaris facultats per a prescriure o dispensar medicaments, per la qual cosa es requereix una formació especialitzada per a la seva correcta interpretació. En cas de no pertànyer a aquest col·lectiu, us preguem que us abstingueu de continuar.

Declaro que sóc professional sanitari amb capacitat de prescripció o dispensació a Espanya.

Ferropènia infantil: un dels principals problemes nutricionals en menors de 3 anys a Espanya

10-07-2018

El ferro és fonamental en el creixement, desenvolupament i immunitat del nen. D'ell depèn que es produeixin les proteïnes necessàries per a transportar l'oxigen a tots els teixits. El seu dèficit és la manca nutricional de major prevalença en la primera infància en els països desenvolupats. L'Organització Mundial de la Salut la considera el trastorn nutricional més comú i estès. A Espanya, concretament, s'estima que la prevalença de ferropènia infantil és del 15%.

L'etapa pediàtrica és una etapa d'especial risc, ja que a l'alta necessitat d'aquest element (creixement, desenvolupament cognitiu, activitat física i mental elevada, menarquia, etc.) se li suma una gran pèrdua en el procés d'absorció. Una dieta infantil fins i tot rica en ferro pot no aconseguir l'aportació mínim necessari diari, ja que l'absorció del ferro a través de la dieta pot arribar a ser molt baixa.

Alta necessitat, baixa absorció

Els lactants constitueixen el sector de població amb més risc de patir una manca de ferro. Entre els sis mesos i l'any de vida, època de major desenvolupament de l'organisme, es necessita la quantitat més elevada de ferro i és precisament en aquesta etapa quan aquest dèficit es fa més evident. Estudis realitzats en el nostre país refereixen una prevalença de ferropènia i anèmia del 9,6% en lactants sans de 12 mesos i d'anèmia del 4,3%.

Els factors de risc en els lactants amb més de 6 mesos es deuen, majoritàriament, a una incorporació tardana d'aliments rics en ferro (HEMO); tot i que la dieta inclogui molta fruita i verdura, si no incorpora ferro del tipus HEMO, hi haurà un dèficit.

En 2014, es va dur a terme l'estudi pilot Alsalma, en el qual es va avaluar l'alimentació i consum de nutrients en nens espanyols menors de 3 anys. Els pediatres que van participar en la primera fase d'aquest projecte van considerar que els principals problemes nutricionals en nens menors de 3 anys eren les deficiències de ferro i vitamines i l'escassa guany de pes fins als 12 mesos.

En el nen en etapa preescolar i escolar, cal tenir en compte que, sovint, encara que la dieta sigui rica en aliments que continguin ferro, pot no estar rebent els mínims requerits en una etapa en què el creixement, el desenvolupament cognitiu i l'activitat física i mental intensa incrementen la seva necessitat. A més, el pas a la llar d'infants i el dèficit d'immunitat propi dels nens petits pot provocar infeccions recurrents. Quan hi ha febre disminueix l'absorció de nutrients i, per tant, l'absorció de ferro. Tenint en compte aquesta circumstància, s'entén que el pas a la llar d'infants suposi un ascens de l'índex normal de ferropènies que pot arribar fins al 20%.

En el cas dels adolescents, els factors més influents són una dieta inadequada i l'aparició de la menstruació en les nenes; aquestes perden uns 5 mg de ferro a cada menstruació, i aquesta situació coincideix amb una de les etapes de major desenvolupament corporal, en la qual el ferro és molt necessari.

Ferro Sucrosomial, una alternativa òptima a les sals de ferro tradicionals

La suplementació oral de ferro tradicional presenta una reduïda absorció -entre el 10-20% -, comporta efectes adversos gastrointestinals -mala tolerabilitat gàstrica i intestinal (nàusees, vòmits, restrenyiment), reaccions d'oxidació del ferro amb la mucosa gástrica- i un sabor metàl·lic desagradable. Tot això comporta un rebuig d'aquest tipus de tractament suplementari per part dels nens, amb un 30% d'abandonaments, amb el conseqüent empitjorament de la ferropènia o de l'anèmia.

La nova tecnologia del Ferro Sucrosomial aconsegueix una òptima absorció sense els inconvenients del sistema tradicional, ja que el ferro passa inalterat integrat en l'estructura protectora del sucrosoma a través del tub digestiu. El sucrosoma és absorbit directament a l'intestí, alliberant-se el ferro en el fetge. Tal com va explicar el Dr. Germano Tarantino en el XXVI Congrés de Neonatologia i Medicina Perinatal, "el Ferro Sucrosomial és una formulació i preparació innovadora, específica i inequívoca. Al centre de la seva estructura es troba el pirofosfat fèrric, que és transportat a l'interior d'una matriu de fosfolípids i una coberta d'èsters de sacarosa d'àcids grassos (sucréster), el que li confereix una elevada protecció gastrointestinal i una alta biodisponibilitat " . En definitiva, una alternativa eficaç per prevenir possibles mancances de ferro, especialment en l'etapa pediàtrica, donada la seva òptima tolerabilitat i, per tant, millora en l'adherència terapèutica.

Ferrosol marca la diferència en la suplementació de ferro infantil

Ferrosol, la innovadora gamma de referència en suplementació de ferro infantil de Laboratorios Viñas és l'únic Ferro Sucrosomial infantil amb eficàcia i seguretat avalades clínicament amb més de 53 estudis i 4.541 pacients en diferents especialitats, incloent neonatologia, pediatria, gastroenterologia, cardiologia, ginecologia, hematologia i nefrologia. El seu alt grau d'absorció aconsegueix que la seva biodisponibilitat sigui 4,75 vegades més gran que la del sulfat ferrós i la resta de sals tradicionals de ferro.

Es presenta en 3 formulacions de gran acceptabilitat galènica, adaptades als requeriments del nen en qualsevol edat.

share, link, spread

El nostre web utilitza cookies pròpies i de tercers per personalitzar la navegació i millorar els seus serveis mitjançant l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si continueu navegant, n'accepteu l'ús de conformitat amb la nostra Política de Cookies. AQUI

Necessàries per raons tècniques

Anàlisi

Configuració personalitzada |