Premi Ajuda Solidària de la Fundació Prandi 2025 a un projecte per reduir la malnutrició i millorar la salut infantil a Benín patrocinat per Laboratorios Viñas
Sevilla va ser l’escenari del 39è Congrés Nacional de la Societat Espanyola de Pediatria Extrahospitalària i Atenció Primària (SEPEAP), celebrat conjuntament amb el IV Congrés Internacional Hispano-portuguès de Pediatria Hospitalària del 16 al 18 d’octubre a Sevilla. En aquesta edició, més de 1.600 professionals de diverses àrees geogràfiques van assistir a l’esdeveniment, que va destacar per la seva alta participació i la qualitat científica i social.
Durant l’acte de cloenda es va lliurar el Premi a la millor iniciativa en Ajuda Solidària de la Fundación Prandi 2025, patrocinat per Laboratorios Viñas, que en aquesta ocasió ha recaigut en el projecte “Reducció de la malnutrició i millora de la salut infantil a Nikki (Benín)”, liderat per OAN International i recollit per Selene Sánchez, voluntària d’aquesta organització.
En paraules d’Álvaro Pascual, metge i voluntari des dels inicis de l’ONG el 2014, que actualment compagina la seva tasca professional amb el càrrec de secretari general de l’entitat: “El Premi Fundación Prandi 2025 permetrà a OAN International reforçar la seva tasca a Nikki, ampliant la cobertura del programa i millorant els recursos destinats a l’atenció i seguiment dels casos de malnutrició.” El Projecte de Reducció de la Malnutrició i Millora de la Salut Infantil (PRéMASE) és una iniciativa de l’ONG OAN International, representada a Nikki (Benín) per l’organització OAN Nikki. OAN International és una ONG espanyola i OAN Nikki una ONG beninesa que treballen conjuntament des del 2016 pel desenvolupament de Nikki, una comuna situada al nord de Benín.
Entre altres àmbits, treballen per millorar la qualitat i l’accés als aliments, i juntament amb les autoritats locals, per garantir l’accés a l’aigua potable i al sanejament bàsic. També aborden problemàtiques socials significatives, generant un canvi positiu a la comunitat de Nikki (Benín) mitjançant projectes d’acció social de cooperació internacional.
Benín i la pobresa alimentària
La República de Benín està considerada per la FAO com un dels 51 països de baixos ingressos i amb dèficit d’aliments. La malnutrició és un problema greu i la població infantil n’és especialment vulnerable.
A nivell nacional, una dada preocupant indica que el 30% dels infants (més d’1,1 milions de nens) pateixen malnutrició crònica¹. Encara avui, més d’un terç dels menors de 5 anys presenten retard en el creixement a causa d’una ingesta nutricional insuficient¹. A més, el 75% dels nens no segueixen una dieta equilibrada¹.
Els problemes derivats de la malnutrició infantil representen la tercera causa d’hospitalització i la segona causa de mort entre els nens menors de 5 anys².
Suport al projecte “Reducció de la malnutrició i millora de la salut infantil a Nikki (Benín)”
En els darrers anys s’han elaborat diversos programes i protocols nacionals per combatre la malnutrició infantil a la comuna de Nikki. Gràcies al suport extern rebut, així com a la col·laboració d’entitats locals i internacionals, s’han aconseguit importants avenços.
Tanmateix, el problema de la malnutrició infantil a Nikki continua tenint una magnitud notable i requereix una acció continuada.
Objectius del projecte
Per pal·liar aquesta situació, el projecte d’OAN International es planteja dos objectius principals:
Objectiu general:
Millorar l’estat nutricional i de salut dels infants de les zones rurals de la comuna de Nikki mitjançant el reforç de les capacitats familiars i comunitàries.
Objectius específics:
Reduir en un 10% els casos de malnutrició greu i moderada en nens i nenes de 6 a 59 mesos dels pobles de Nikki.
Per aconseguir-ho, el projecte busca assolir els següents resultats:
- Sensibilitzar les comunitats i implicar-les en:
- La cura infantil, mitjançant el suport i seguiment individualitzat dels infants que pateixen malnutrició aguda moderada (MAM) o severa (MAS), perquè els pares puguin monitorar la salut dels seus fills i saber com actuar.
- La prevenció de la malnutrició, fomentant la corresponsabilitat i la formació en salut, especialment sobre les causes i símptomes de la malnutrició, les normes d’higiene i les bones pràctiques en la conservació i consum d’aigua potable.
- La introducció d’hàbits alimentaris saludables en les llars a través d’educació nutricional i demostracions culinàries.
Activitats previstes
Per aconseguir els objectius, s’han planificat diverses activitats, entre les quals destaquen:
- Formació de l’equip de treball, a càrrec de dues infermeres del Col·legi d’Infermeria de Cantàbria, amb capacitació específica en malnutrició.
- Identificació i registre dels casos de malnutrició i de la situació dels habitatges, presentant el projecte als caps de cada poble i a les famílies per autoritzar el cribratge dels infants menors de 5 anys i fer-ne el seguiment.
- Preparació de sessions d’Educació Nutricional i demostracions culinàries.
Per a una bona gestió de totes les activitats i per assolir els objectius, s’han creat comitès de seguiment.
Fonts:
- Societat Espanyola de Pediatria Extrahospitalària i Atenció Primària – www.sepeap.org
- Laboratoris Viñas – www.vinas.es
- (1) UNICEF Benín, “La malnutrition, un facteur de risque de mortalité et de morbidité chez l'enfant” https://www.unicef.org/benin/recits/la-malnutrition, 30 d’abril de 2020
- (2) Movement Scaling Up Nutrition (SUN)