Avís important

La informació que figura en aquesta secció està dirigida exclussivament a professionals sanitaris facultats per a prescriure o dispensar medicaments, per la qual cosa es requereix una formació especialitzada per a la seva correcta interpretació. En cas de no pertànyer a aquest col·lectiu, us preguem que us abstingueu de continuar.

Declaro que sóc professional sanitari amb capacitat de prescripció o dispensació a Espanya.

Innovació sobre el tractament de les berrugues en edat pediàtrica

11-04-2024

La berruga plantar és una afecció que, encara que es pot arribar a resoldre per si sola, pot trigar a fer-ho dos anys i a més les berrugues són molestes, doloroses, antiestètiques, suposen un estigma social i un focus d'infecció. Són més freqüents en nens, atès que els seus cossos encara no han desenvolupats plena immunitat contra els virus.

En dermatologia, les afeccions cutànies amb més càrrega entre els nens i adolescents inclouen les afeccions d'origen infecciós com les malalties virals de la pell (majoritàriament berrugues), bacterianes (acne) i produïdes per l'àcar de la sarna. Cada any, 3-5 nens de cada 100 entre 5 i 14 anys presenten berrugues, fins al 30% en nens i adolescents, amb un pic de màxima incidència entre els 12-17 anys (4).

El 6,1% de consultes rebudes a Pediatria d'Atenció Primària són per processos dermatològics, de les quals el 26% són per infeccions víriques a la pell (5). Per això és important facilitar al pediatre la possibilitat d'un diagnòstic i gestió adequats d'aquesta patologia.

És molt útil per al pediatre conèixer les diferents alternatives terapèutiques i les seves indicacions en funció de l'edat i les característiques de les lesions. Per aquest motiu, des de febrer fins a l’abril, i a les principals ciutats del país: Barcelona, València, Saragossa, Sevilla, Valladolid, Madrid, Tenerife, Las Palmas, Cadis i Granada, s'han impartit ponències de caràcter científic sobre el tractament de les berrugues plantars i comunes en edat pediàtrica, posant èmfasi, entre altres temes, en la incidència de les berrugues en pediatria; en la patologia, tractaments i evidència clínica de les berrugues a la infància i la millor opció de tractament, indolora, segura i eficaç de berrugues plantars i comunes.

Les berrugues, una malaltia cutània extremadament comuna

Les berrugues són una malaltia cutània, benigna, extremadament comuna produïda pel virus del papil·loma humà (VPH). Es presenten com a hiperqueratosi (engrossament localitzat de la capa còrnia) i una pàpula engrossida a la pell. Solen aparèixer per contacte directe des de la pell infectada, o indirecte a través de superfícies contaminades. Són molt contagioses, especialment en nens, en pell atòpica o seca, peu pla, hiperhidrosi...

Se solen classificar en: comuns o vulgars, les més típiques; planes, petites amb la superfície aplanada i llisa i freqüents a la cara; plantars, força molestes i recurrents; filiformes, allargades i estretes, solen aparèixer al voltant del nas, la boca o els ulls; en mosaic, palmoplantars petites i molt properes entre si; i periungueals, a la placa unguial, com fissures cutànies engrossides, aspres, amb forma de coliflor i un color blanquinós.

Verrupatch: actua mentre el nen dorm

Verrupatch, de Laboratorios Viñas, és l'únic pegat d'alliberament controlat d'àcid salicílic indicat com a tractament de primera elecció de les berrugues, amb un nivell d'evidència 1A i un perfil de seguretat superior, afavorint l'adherència i el compliment del pacient. Allibera àcid salicílic durant 8 hores, aconseguint que l'efecte queratolític es mantingui. L'àcid salicílic és un potent queratolític que elimina progressivament per descamació les cèl·lules infectades pel virus fins a eliminar la berruga.

És còmode i fàcil d'usar, actua mentre el nen dorm amb total precisió, a les cèl·lules de l'estrat corni, sense assolir les capes més profundes de la pell, sense irritar la pell sana. Indolor, segur i eficaç, gràcies al disseny del pegat de Verrupatch, l'àcid salicílic actua exclusivament sobre la zona a tractar. En alliberar-se el fàrmac de manera progressiva i constant. Es redueixen els efectes adversos i s'aconsegueix més eficàcia.

Verrupatch és altament eficaç en el tractament de les berrugues. Amb una ràpida acció: a les 4 setmanes de tractament arriba al 40% de curació (2). És un pegat d'àcid salicílic d'alliberament controlat que "augmenta l'eficàcia i, per la seva comoditat, l'adherència del pacient, potser el problema més cridaner que dificulta els bons resultats", comenta Elena Gonzáles-Guerra, Metge Adjunt de Dermatologia a l'Hospital Clínic Sant Carles, a Berrugues plantares: caminant cap a l'adherència. Com que és indolor, còmode, d'acció nocturna i fàcil d'usar, el 96% dels pacients s'adhereixen al tractament (3), aconseguint un 83% (3) de reducció de berrugues recalcitrants i la curació en el 87% dels pacients (1). La berruga desapareix i no torna a aparèixer.

àcid salicílic és un queratolític que actua destruint l´epidermis infectada pel virus i que està comercialitzat en concentracions entre el 10-40% en diferents vehicles. Amb un fort nivell d'evidència clínica a causa de la quantitat d'estudis d'eficàcia i seguretat que van demostrar beneficis clarament favorables (3), l'ús tòpic d'aquest medicament és el tractament d'elecció aprovat per la FDA per curar les berrugues i recomanat a les guies de pràctica clínica (dermatologia, pediatria i Atenció Primària) per part de diferents societats/associacions. Indicat en berrugues vulgars i plantars en nens i adolescents.

 

 

Fonts:

share, link, spread

El nostre web utilitza cookies pròpies i de tercers per personalitzar la navegació i millorar els seus serveis mitjançant l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si continueu navegant, n'accepteu l'ús de conformitat amb la nostra Política de Cookies. AQUI

Necessàries per raons tècniques

Anàlisi